Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Aféra „azbest“ pokračuje
Aféra „azbest“ pokračuje PDF Tisk Email
Úterý, 08 Srpen 2017 15:33

Azbest létá Hájkem, politici mlží

V pátek jsme přinesli informaci o tom, že na třebíčském sídlišti Hájek nakládá stavební firma PKS ys likvidací rakovinotvorného azbestu v rozporu se zákonem. Občané dokonce podali trestní oznámení na neznámého pachatele, když jejich obavy potvrdila i soudní znalkyně Ing. Zoja Gutscheidelová, PhD.

Kauzu otevřeli novináři na páteční tiskové konferenci města. Zdálo se, že velikost problému si vedení města neuvědomuje. Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) poukazoval na to, že investorem je kraj a město nemůže do jeho záležitostí zasahovat. Ani práci odboru životního prostředí a stavebního úřadu prý nemůže ovlivnit, neboť se jedná o státní správu. Teprve poté, co jeho zástupce Vladimír Malý (ČSSD) upozornil na to, o jaký průšvih se jedná, neboť jako bývalý bezpečák má o podmínkách práce s azbestem povědomost, slíbil radní a současný náměstek hejtmana kraje Vysočina Pavel Pacal (dříve ODS, dnes spolustraník Marie Černé), že kdyby soudní znalkyně přijela do Třebíče, osobně ji doveze na kraj a otevře jí dveře do kanceláře odpovědných úředníků.

Soudní znalkyně skutečně v pátek přijela do Třebíče a informovala o kritickém stavu starostu města. Schůzky se zúčastnili i místostarostové Marie Černá a Vladimír Malý. Jen místostarosta Pacal účast odmítl i přes upozornění čekajících novinářů. Proč asi?

Starosta Pavel Janata pod tíhou argumentů soudní znalkyně vzápětí napsal a odeslal dopis krajskému hejtmanu Jiřímu Běhounkovi (ČSSD), ve které ho žádá, jako statutáře investora, aby zajistil soudní znalkyni přístup na stavbu co nejdříve, aby mohla doporučit přijetí odpovídajících opatření. Ze zdroje blízkého radnici jsme se dozvěděli, že „lékař a současně hejtman našeho starostu poslal do …, no hodně daleko“. Jisté je, že znalkyni přístup na stavbu průmyslové školy umožněn nebyl.

Občanům sídliště Hájek znovu došla trpělivost. Podali nové trestní oznámení, tentokrát na protikorupční policii. Správně provedená ochranná opatření při práci s azbestem by si totiž vyžádala milionové náklady. Ty při nedodržení firma ušetří. Chování kraje budí podezření, že úspora přijde vhod. Za několik týdnů totiž nepůjde prokázat, jak stavební práce probíhaly, přestože občané i soudní znalkyně disponují bohatou fotodokumentací. A už vůbec nepůjde zjistit, kdo mohl mít z ušetřených financí prospěch.

Vypadá to nyní tak, že se chystá nová petice, tentokrát již s celostátní působností. Spontánně se připojují občané měst, kde se s podobným přístupem úřadů také setkali.

Je krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Opravdu chceme, aby nás zastupovali lidé, kterým nezáleží na zdraví spoluobčanů?

Včera vydala soudní znalkyně tiskové prohlášení o současné situaci na stavbě Střední průmyslové školy Třebíč.

 

František Ryneš