Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Město kupuje svůj model
Město kupuje svůj model PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Červen 2017 13:12

Společnost Kapucín před několika lety objednala u modeláře Stanislava Vršky model historických částí Třebíče. Nejprve byl zhotoven model Židů, pak Stařečky a potom i centrální části města. Jeden z majitelů firmy a současně zastupitel města Milan Šťastný tehdy prohlašoval, že Kapucín modely městu daruje za podmínky, že budou vystaveny a přístupné veřejnosti. To se také částečně stalo. Židovská čtvrť je vystavena v Zadní synagoze, ostatní části v předsálí divadla, kde jsou přístupny jen v době kulturních akcí. Nyní je ovšem vše jinak.

Společnost Kapucín oslovila Město Třebíč, zda nemá zájem model odkoupit. Podle starosty Pavla Janaty (KDU-ČSL) by to bylo vhodné. „Nevíme, co by se mohlo s modelem v budoucnosti stát. Majitel by mohl například jít do úpadku a model by mohl jít do exekuce. Proto by bylo vhodné, aby byl v majetku města,“ tvrdil Janata. Na otázku našeho serveru, zda je Kapucín ve finančních problémech odpověděl, že je to otázka na manažery stavební firmy.

Rada města rozhodla, že si úmysl na odkup modelu nechá posvětit zastupiteli. Dá se očekávat, že někteří budou požadovat, aby Kapucín dodržel svůj slib. Nejde totiž zrovna o malou částku. Bez DPH to bude stát 1 178 414 korun. Údajně se jedná o nákladovou cenu, odborný odhad byl zhruba dvojnásobný. Podle starosty město nepočítá s přestěhováním modelů do jiných prostor.

František Ryneš