Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Úklid města podraží na více než dvojnásobek
Úklid města podraží na více než dvojnásobek PDF Tisk Email
Úterý, 06 Červen 2017 07:35

Rada města uzavřela smlouvu na úklid města a zimní údržbu komunikací se dvěma firmami. Severně od řeky Jihlavy bude uklízet firma Čikom Miroslava Sochora, jižní část města společnost Klee.

Občané i představitelé města nebyli dlouhodobě spokojeni s úrovní služeb společnosti AVE, která úklid a zimní údržbu města vysoutěžila před pěti lety. Právě tuto firmu tehdy značně prosazoval radní Pavel Svoboda. Firma totiž sponzorovala basebalové družstvo Třebíč Nuclears, ve svých prostorách mu dokonce zapůjčila cvičné odpaliště.

Společnost AVE uklízela Třebíč za zhruba 11 miliónů ročně. Letos v zimě, která byla náročnější, však usoudila, že za tyto peníze nelze práce kvalitně provádět a dala výpověď. Město vyhlásilo výběrové řízení. Výsledkem bylo právě rozdělení města na dvě části. Podle radního Milana Zeiberta, který má úklid v gesci, vyhrály tyto firmy proto, že splnily podmínky zadání a nabídly nejnižší cenu. Ta však je celkově o více než 100 % vyšší, než byla dosavadní cena. Miroslav Sochor bude uklízet za 11,169 miliónů ročně, KLEE dokonce za 11,795 miliónů. Částky prý jsou to maximální, kalkulované na silnou zimu, tvrdí místostarostka Marie Černá. „Když nebude v zimě sníh a mráz, nedostanou za zimní údržbu nic,“ slibuje. Firma Ave v soutěži neuspěla kvůli vysoké ceně.

Milan Zeibert toto zdvojnásobení ceny obhajuje. „Důležitější než cena je kvalita služeb. Rozdělení zakázky na dvě části se nám osvědčilo již při údržbě městské zeleně, v posledních letech bylo navíc obtížné pro jednu firmu získat dostatečný počet pracovníků,“ tvrdí. Jenomže právě rozdělení na dvě zakázky může značně zvýšit celkovou cenu a dostatek pracovníků se bude zajišťovat stejně těžko. Oběma firmám vzniknou srovnatelné fixní náklady, které by zřejmě v případě jediného poskytovatele byly poloviční. Na tyto námitky nenašel Zeibert kloudnou odpověď.

František Ryneš