Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Město vysolilo 1,5 miliónu. Zbytečně?
Město vysolilo 1,5 miliónu. Zbytečně? PDF Tisk Email
Sobota, 03 Červen 2017 10:35

O probíhajícím soudním řízení, kdy město podalo správní žalobu proti usnesení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, jsme již psali. Úřadu se nelíbilo, že zadávací podmínky byly nápadně vstřícné vůči jedné firmě. A opravdu, do soutěže o provozovatele MAD se přihlásila pouze společnost Trado MAD, patřící do konglomerátu ICOM. Úřad uložil Městu Třebíč zaplatit pokutu jeden a půl miliónu korun.

Město se brání, že „vstřícné“ podmínky, jmenovitě kryté stání pro autobusy, jsou prkotina a že pokuta je nesmyslná. Na tom je také založena správní žaloba. Jenomže jiného názoru jsou někteří odborníci. Padlo údajně i několik trestních oznámení.

Vedení radnice tvrdilo, že pokutu platit nebude, že ji naúčtují firmě, která pro město připravila výběrové řízení. Jenomže nyní se zdá vše jinak. Město pokutu zaplatilo, samozřejmě ze svého rozpočtu, tudíž z peněz občanů. Na tiskové konferenci starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) nedovedl tento změněný přístup vysvětlit. Jen tvrdil, že radnice zaplatí až podle toho, jak dopadne soud.

Město mělo jako součást žaloby požádat soud o pozastavení výkonu rozhodnutí, protože pokuta je již pravomocná. To ovšem město neudělalo. Proč? Opomenutí právníků? Nebo nevěří v úspěch u soudu? Nebo změna přístupu organizátora tendru? Těžko říci. V době vyhlášení soutěže za městskou dopravu odpovídal místostarosta, dnes radní, Pavel Pacal.

Jasné je, že každý občan Třebíče v této chvíli přichází o 42 korun. Nehledě na cenu za kilometr jízdy MAD, které je jednou z nejvyšších, ne-li nejvyšší, v republice.

František Ryneš