Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Radnice bude hodnotit ředitele
Radnice bude hodnotit ředitele PDF Tisk Email
Středa, 19 Duben 2017 08:00

Hodnocení nebo spíše "buzerace"?

Třebíčská radnice se rozhodla, že bude každý rok hodnotit ředitele svých příspěvkových organizací. Týkat se to bude ředitelů škol, uměleckých škol i neškolských příspěvkových organizací, zřizovaných městem.

Tato periodická hodnocení se budou skládat ze třech částí. Nejprve ředitel přednese svou prezentaci. Potom bude podroben výslechu, eufemisticky řečeno - „řízenému“ rozhovoru. Potom přijdou na řadu tabulky, které budou mít za úkol dokladovat, jak na tom to které zařízení je.  Na základě ročního hodnocení rada města stanoví výši osobního hodnocení ředitele, které může dosáhnout až poloviny tabulkové mzdy. Bude mít také návaznost na kariérní řád. Kritériem pro stanovení odměn bude celková suma mezd, se kterou ředitel hospodaří a výše grantů, na kterou příspěvková organizace dosáhla. Výše odměny bude omezena na 60 tisíc korun.

Někteří ředitelé v tom vidí jen novou příležitost k šikaně nepohodlných. „Vždyť se každých šest let podrobujeme výběrovému řízení, nač tedy ještě každoroční „buzeraci“?", ptá se jeden z ředitelů. Jeho už se vzhledem k blížícímu se důchodu hodnocení moc nedotkne, ale obává se o osud kolegů. „Ono je dnes složité vyhodit ředitele školy, který má výsledky, je oblíbený, neudělá průšvih a prošel výběrovým řízením. Na základě pohovoru to bude hračka. Takto dostanou politici do ruky bič, který jim jistě přijde po volbách k duhu. Odmění své věrné a zbaví se nepohodlných. Srovnání s prověrkami v sedmdesátých letech se přímo nabízí,“ posteskl si.

Uvidíme, jak se bude nové nařízení uplatňovat v praxi. Budeme naše čtenáře průběžně informovat.

František Ryneš