Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Město vyhlašuje tendr na úklid
Město vyhlašuje tendr na úklid PDF Tisk Email
Neděle, 26 Únor 2017 00:00

Vedení města vyhlašuje výběrové řízení na úklid městských ulic. Firma AVE, která bude úklid provádět do června, dala výpověď. Jestliže se nepodaří do té doby vybrat náhradu, bude město ve značných potížích. Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) však soudí, že se to alespoň do zimy podaří.

Úklid města a zimní údržbu tedy provádí v Třebíči firma AVE. Vyhrála před čtyřmi lety výběrové řízení a k nelibosti zastupitelů za KSČM „vyšťouchla“ třebíčskou společnost ČIKOM, která vcelku ke spokojenosti občanů tuto činnost dlouhodobě vykonávala. Již tehdy se spekulovalo, že to nebylo zrovna čisté. AVE prosazoval zejména tehdejší místostarosta Pavel Svoboda, který v Třebíči založil baseballový klub Nuclears. Podezření ještě zesílilo, když vyšlo najevo, že společnost bezplatně poskytuje sportovcům část své haly jako trenažér a sportovce sponzoruje. Svobodovo úsilí při protěžování nové úklidové firmy tehdy podpořil i někdejší starosta Pavel Heřman (dnes dobře placený uvolněný radní), místostarostka Marie Černá i místostarosta Milan Zeibert. Paradoxem je, že právě oni dnes na špatnou práci AVE upozorňují.

Na společnost AVE byly stížnosti od samého počátku. Kvalita prací se občanům nelíbila, okolní domky trpěly nadměrným hlukem a prašností. Když současné vedení města trvalo na dodržení smlouvy a po čtyřech letech přišla pořádná zima, firma dala výpověď. Prý požadavky města jsou enormní, mají málo lidí a techniky. Ale to přece společnost věděla už při uzavírání smlouvy… Uvidíme, jak se výběr nové firmy podaří.

František Ryneš