Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Třebíčští radní a koaliční zastupitelé čelí trestnímu oznámení
Třebíčští radní a koaliční zastupitelé čelí trestnímu oznámení PDF Tisk Email
Středa, 05 Říjen 2016 08:26

Nedávno se v jednom celostátním deníku objevil zajímavý článek redaktorky Jakubcové, týkající se soutěže na provozování MAD v Třebíči, ve které „zvítězila“ firma ICOM, jediný účastník soutěže. V pondělí 3. října 2016 obdrželi všichni třebíčští zastupitelé dopis od ředitelky Spolku transparentní dopravy Evy Hovorkové, ve kterém mimo jiné píše, že podle jejich názoru „…zadávací řízení mohlo být hrubě zmanipulováno a že v souvislosti s ním mohlo dojít ke spáchání trestného činu“. Současně sděluje, že „…o celé věci byly zpraveny orgány činné v trestním řízení“ a upozorňuje na odpovědnost konkrétních osob, které se na výběrovém řízení podílely. Úplné znění dopisu zveřejňujeme.

Co pokládá spolek za podezřelé? Zejména jsou to zadávací podmínky. Žádný uchazeč nemůže splnit v tak krátké lhůtě pořízení deseti nových nízkopodlažních autobusů, navíc vybavených speciálními technologiemi. Dodací lhůta výrobců totiž diametrálně překračuje tři měsíce, které chybějí do 1. ledna 2017, kdy má nový provozovatel začít s dopravou. Také požadavek na kryté stání pro autobusy je jednak technicky irelevantní, kvůli termínu nereálný.

Místostarosta Pavel Pacal popsal na tiskové konferenci některé ze zadávacích podmínek ve veřejné soutěži, ve které zvítězil jediný zájemce, společnost TRADO MAD s.r.o. takto: „Ta podpisem smlouvy od začátku roku 2017 musí zřídit informační a prodejní kancelář na Karlově náměstí, zmodernizovat vozový park, který bude kompletně nízkopodlažní, instalovat prodejní automat na elektronické karty, zmodernizovat informační systém (například vnější panely na vozidlech) a připravit vozový park na zavedení komunikace se semafory ve městě,“ a farizejsky zalitoval, že poté, co předběžný zájem projevily tři společnosti, je pro něj soutěž s jediným zájemcem velkým zklamáním.

Spolku je podezřelá i cena zakázky, která je vypsána na osm let a která výrazně překračuje současný stav. Spolek se domnívá, že uzavřením zakázky městu Třebíč vznikne škoda v řádu desítek a stovek miliónů. Problematickou soutěž s jediným účastníkem umožňuje zákon zrušit. Radnice teď bude argumentovat, že je pozdě. Tento časový tlak však sama vytvořila, když soutěž vyhlásila pozdě. Vrchol pokrytectví.

Místostarosta Pavel Pacal se na velkoplošných plakátech Evropských demokratů a Starostů  do krajských voleb chlubí, že zajistí spravedlivé rozdělení melounů. Naráží snad na tyto? Na jiném plakátu slibuje, že o Třebíči musí být více slyšet. Nestačí mu snad, že Třebíč je celorepublikovým synonymem korupce od dob prodeje pozemků na Vídeňském rybníku a od dob „ostrých hochů z Třebíče“,  Stanislava Mastného a Miloše Maška, kteří napadli kameramana ČT?

Opoziční uskupení na třebíčské radnici Třebíč občanům k tomu dodává: „O zadání a vyhodnocení soutěže rozhodovala rada města Třebíče, zodpovědným radním za oblast MAD je místostarosta Pavel Pacal. Pacal je též na třetím místě kandidátky do krajských voleb Starostové Pro Vysočinu, která je tvořená politickým hnutím Starostové a nezávislí a politickou stranou SNK Evropští demokraté. Pavla Pacala na tuto kandidátku prosadilo vedení STAN, v jehož čele je předseda Petr Gazdík, když kvůli tomu naprosto skandálním a nedemokratickým způsobem vyloučilo všechny členy třebíčské organizace STAN.“

Dopis od ředitelky Spolku transparentní dopravy Evy Hovorkové můžete najít na internetové adrese

https://www.facebook.com/trebicobcanum/photos/pcb.522257211305145/522256534638546/?type=3&theater

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 05 Říjen 2016 08:39