Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Kauza psí hotel
Kauza psí hotel PDF Tisk Email
Pondělí, 20 Červen 2016 12:55

Rada města 10. května zrušila výběrové řízení na stavbu útulku pro opuštěná zvířata. Odůvodnění znělo logicky. Cenové nabídky na stavbu útulku pro opuštěná zvířata jsou příliš vysoké. Město prý bude hledat možné úspory v projektu.

Do výběrového řízení byly doručeny 4 nabídky, přičemž nejnižší (Archatt Památky) činila více než 16 milionů bez DPH. Na druhém místě se s vyšší nabídkou umístila firma zastupitelů města Martna „Bambuse“ Svobody a Milana Šťastného Kapucín. Částka prý výrazně převyšovala cenový předpoklad a město proto výběrové řízení zrušilo. Po úpravě projektu bude vypsáno nové výběrové řízení.

V Třebíči kolují vtipy o tom, že pejsci si budou žít jak prasátka v žitě. Dokonce i radní Pavel Heřman, který má psi v kompetenci, v Třebíčském zpravodaji připustil, že psí hotel pro čtyřicet psů za téměř dvacet miliónů evokuje barevné televize v kotcích a zlaté kohoutky v koupelničkách. I laik na první pohled musel vědět, že projekt je nesmyslný. Jenomže právě Heřman má v „kauze psinec“ hodně másla na hlavě.

Již před šesti lety byl na radnici projekt psího útulku za 8 miliónů korun, vzpomíná si bývalý vedoucí radničního odboru rozvoje a investic – předtím asistent senátora Pavla Janaty a dnes důchodce Bedřich Mozor. A člen Spolku na pomoc zvířatům veterinář Jan Gross jeho slova potvrzuje. „Dokonce se našel sponzor, který byl ochoten útulek postavit a město by mu cenu zhruba 8 miliónů čtyři roky splácelo,“ vzpomíná. „Jeho jedinou podmínkou bylo, že se splátky uskuteční během jednoho funkčního období rady, protože po volbách může být v Třebíči vše jinak,“ vysvětluje Gross. Našemu serveru se podařilo zjistit, že tím investorem měl být podnikatel v realitách Němec.

Tehdejší projekt také počítal s vestavbou do haly, stejně jako ten současný. Jan Gross připomíná nabídku spolku. „Vycházeli jsme z projektu, který byl na městě, a v podstatě jsme akorát nahradili materiál a spočítali jsme – cena nám vycházela 8 milionů. Společně se Spolkem na pomoc zvířatům jsem navrhoval stavbu útulku ze zateplených hliníkových desek, do kterých se jen vyřežou otvory pro okna a dveře. Je to stavebnicový systém, z kterého se dělají haly. Je hliníkový, tzn. snadno udržovatelný, dezinfikovatelný...“

Pavel Heřman, původním povoláním veterinář, dnes nezávislý radní, nyní zastupitelům předkládá nový rozpočet na dvacet milionů korun. Na to, že to byl právě on, kdo před šesti lety stavbu „levného“ útulku zastavil, si už dnes nevzpomíná.

Pavel Janata na zastupitelstvu přemrštěnou cenu obhajoval. „Pravdou je, že žádný projekt na útulek, který by se dal postavit za 8 milionů korun, neexistuje a dokonce nikdy neexistoval.“

A znovu se blamoval na tiskovce města, když tvrdil: „Nikdy! ..ani v době vzniku toho původního dokumentu ta cena 8 milionů prostě reálná nebyla.“ .

Ale kdo jiný mohl současnému starostovi Pavlu Janatovi (KDU-ČSL) podat zkreslenou informaci, že projekt za 8 miliónů nikdy na radnici nebyl, než Pavel Heřman? Skleróza nebo prolhanost?

Proč takové tanečky kolem zvířecího útulku? Řekli jsme si, že výběrového řízení se zúčastnila i firma Kapucín. Nevyhrála. V Třebíči se už stalo, že bylo zrušeno výběrové řízení a obnovené vyhrála firma s cenou o 5 miliónů vyšší. Bylo to při stavbě tělocvičny na Václavském náměstí. To však byli „Kapucíni“ ještě v opozici, Milan Šťastný dal dokonce trestní oznámení pro podezření na korupci. Jenomže dnes je v koalici a stavebním firmám se nevede zrovna růžově.

A to nejlepší nakonec. Třebíč chce dělat nový útulek jako vestavbu do nevyužívané haly v průmyslové zóně. Podobně řešený útulek má také Jihlava. Vyšel na necelých 6 milionů korun a to k němu ještě v minulém roce dodělávali novou čističku odpadních vod za 1,7 milionu korun, která je v této částce obsažena. Ta by v Třebíči nebyla potřeba. Mají v Jihlavě jiné normy a zákony? Nebo, jak říká Andrej Babiš, všeci kradnú?

František Ryneš