Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Boj o vysokou školu pokračuje
Boj o vysokou školu pokračuje PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Duben 2016 07:00

Rada města v březnu projednávala zájem Vzdělávacího institutu Praha o vstup do třebíčské vysoké školy. A doporučila zastupitelstvu nabídku zamítnout. O tom jsme již informovali. Zastupitelstvo se však rozhodlo dát projektu šanci. Nyní se ozval nový zájemce. Zdá se, že vedle rady města na jeho vábení slyší i další zakladatelé.

Co navrhoval původní zájemce? Zavazuje se zajistit po právní, personální a finanční stránce sloučení ZMVŠ a Vzdělávacího institutu Praha a převedení do formy ústavu (z.ú). Financovat přijímací řízení, provoz a rozvoj školy v Třebíči, v Praze i jinde. Zachovat stávající akreditace a usilovat o získání nových. Město (nebo i ostatní zakladatelé) zaplatí staré dluhy. Vůči TTS energo 136 tisíc, Trado skoro 940 tisíc a vůči akciové společnosti Vivat Academia ve výši 300 tisíc. Původně požadoval zajistit spolupodílnictví na financování chodu školy v nespecifikované výši. Od tohoto požadavku podle starosty Pavla Janaty nyní ustoupil a dodal nový časový harmonogram přechodu. V ostatních bodech je nabídka nezměněná.

 

Radě města se nabídka nezamlouvala. Je to 200 tisícové eseróčko, stoprocentně vlastněné akciovou společností TIX Trade, která má základní jmění 4 milióny a má akcie na jméno. Jednateli obou subjektů je Mgr. Jiří Klein z Kladna, 39 let, který figuruje v dalších cca patnácti firmách. Buď je hodně šikovný, nebo se jedná o nastrčenou osobu. Při jednání ho zastupuje advokát Milan Jančík.

Druhým zájemcem je akciová společnost Red Signal Invest. Ani tento zájemce však nebudí na první pohled přílišnou důvěru. Jeho jediným akcionářem je jiná akciovka podobného jména – Red Signal Corporation, registrovaná ve Velké Británii. Zájemce má základní jmění dva miliony korun ve formě 16 kusů akcií. Ani zde tedy nelze majetkovou strukturu rozkrýt, když není známo, kdo vlastní „matku“. Jediným statutářem je pětačtyřicetiletý Radek Šnábl. A právě jeho osoba může vzbudit pochybnosti. Na webu ČT je možno najít zajímavé informace:

„Radek Šnábl není v České republice zcela neznámou osobou. Patřil totiž do trojice podnikatelů, kteří v roce 1999 podle soudu podvedli stát. Nechali si vrátit pět a půl milionu korun jako daň z přidané hodnoty za fiktivní obchod spočívající ve vývozu hracích automatů do Arménie, který se ale neuskutečnil. Druhý pokus, kdy chtěli získat sedm milionů, už nevyšel a podnikatelé byli odsouzeni (pozn. red. - rozsudek tři měsíce podmíněně a 300 tisíc pokuty je pravomocný).

Šnábl ale nebyl jen tak nějaký podnikatel, protože byl také poradcem několika ministrů a vysokým státním úředníkem. Jeho jméno figuruje například v arbitráži České republiky s japonskou investiční bankou Nomura, která se cítila být poškozena tím, že Česká národní banka uvalila v roce 2000 na IPB nucenou správu. Nomura tehdy žádala miliardovou náhradu a tomu se vláda a centrální banka postavily a žádaly náhradu od Nomury pro Česko. Rok po pádu IPB se ale ministrem financí stal Jiří Rusnok, jehož poradcem byl Radek Šnábl, a Česko otočilo. Definitivní dohodu o vyrovnání s Nomurou pak podepsal jeden z Rusnokových nástupců ve funkci ministra financí Vlastimil Tlustý. I jeho poradcem byl Šnábl.

Zajímavé je nyní to, že počínaje rokem 2002, tedy v době, kdy Šnábl působil jako poradce ministrů a státní úředník, získal rozsáhlý majetek. Podle výpisů z katastru nemovitostí a kupních smluv postupně nakoupil sto čtyřicet pozemků v okrese Praha-východ o celkové rozloze pětapadesáti hektarů, což odpovídá například ploše devíti strahovských stadionů.“

Tolik tedy web České televize. V podobném duchu informuje i deník MF Dnes. Ještě doplňuje, že Radek Šnábl byl též poradcem Miloslava Kalouska, který ho nazýval svým dobrmanem na mezinárodní arbitráže.

O podnikatelském záměru nového zájemce nechtělo vedení města, jmenovitě starosta Pavel Janata ani jeho zástupci Pavel Pacal, Vladimír Malý a Milan Zeibert, prozradit vůbec nic. To je podivné a vzbuzuje to řadu otázek. Důvodem tohoto „bobříka mlčení“ je prý snaha nejprve seznámit zastupitele. Ovšem jak je v Třebíči zvykem, na uzavřeném jednání zastupitelů, kam nemá veřejnost přístup.

Uvidíme, co zastupitelé příští týden. Jednání zastupitelstva bude již veřejné a jedním z bodů programu je i ZMVŠ.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 28 Duben 2016 07:46