Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Šmejdi na to jdou chytře
Šmejdi na to jdou chytře PDF Tisk Email
Úterý, 26 Leden 2016 14:29

Tak se nám zřejmě v Třebíči po dlouhé době opět objevili tzv. "šmejdi". Jedná se o podvodné obchodní praktiky, které jsou zaměřené především na důchodce, kterým je agresivní formou vnucován předražený výrobek.

Konkrétně se jedná o firmu Globe Holding Group s.r.o., která byla dříve známá jako "šmejdská firma" Hot product, jen si kvůli všeobecné známosti změnila nedávno název. Webové stránky nechali stejné, jen změnili logo.

V Třebíči se minulý týden etablovala v hypermarketu Albert na Znojemské za pokladnami, kde důvěřivým důchodcům nabízí dvě sličné slečny předražené masážní přístroje. Záhy je všem nabídnut los a ejhle, každý vyhraje slevu 6 000 Kč. No neberte to. Z původní ceny 12 990 Kč je rázem 6 990. Co na tom, že se podobné výrobky prodávají pod 2 000 Kč a v regálu běžného obchodu by tedy byly těžko prodejné.

Slečny působí spíše amatérsky. Při hovoru jedna z nich říká, že jsou studentky průmyslovky z Třebíče, že firmě odpověděly na inzerát, který nabízí brigádu. Michaela A. prý dělá u firmy už 5 let, při věku kolem 20 let je to slušná kariéra. Na otázku, jestli firma už tak dlouho existuje a prodává tento úspěšný produkt, se zarazila a pravdivě přiznala, že se nedávno přejmenovali. Reklamace se prý, když není kamenný obchod, provádí telefonicky a ona osobně dojede a celý přístroj případně vymění. Slečna Michaela A. také tvrdila, že ho lze používat s kardiostimulátorem. V článku iDnes.cz to však odborník rezolutně odmítl.

Sídlo firmy je v Praze na virtuální adrese, kde je dalších 350 firem, vše se prý řeší po telefonu. O tom, že by takový prodej nemusel být legální, nic neví.

Produkt prý je velmi kvalitní, i když trochu drahý a firma už doprodává zásoby, tak dala ještě poslední slevové kupóny do oběhu. O povolení provozovat loterii neví. Zato povolení k prodeji od majitele budovy, řetězce Albert, prý má v pořádku.

Nedalo nám to a chvilku jsme zůstali a pozorovali, jak jdou obchody. Předně – dívky oslovovaly jen starší lidi, důchodce. Když viděly zájem, nabídly táhnout los. A ejhle! Opravdu sleva 6 000 korun. A pak přišlo divadélko. Slečna jásala, že prý to ani není možné, gratulovala a obě objímaly šťastného výherce. Když chtěl vyhrané peníze na ruku, tak nic. Prý je to jako sleva z ceny a nikdo ještě tak velkou neměl. Ta scénka se během pár minut dočkala několika repríz.

Překvapivé je zjištění, že tam ty dvě slečny nejsou samy. Dvě snědé "gorily" sedí asi 20 metrů před nimi a také něco prodávají, nějaké šperky či cetky. V jednom kuse pozorují každého, kdo ke slečnám přistupuje. Dámy zásadně oslovují starší lidi, nejlépe páry. Mladých si naprosto nevšímají. Během krátké chvíle se za nimi stavili dva starší pánové s tím, že dostali do schránky "poukázku na masáž zdarma". Něco jako dobře známá poukázka na výlet s předváděcí akcí? Po zkasírování staršího páru jedna ze slečen předávala hotovost zmiňovaným "gorilám". Asi aby nebylo riziko vzetí si zpět peněz.

Tisková mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková nám potvrdila, že firmu znají. „Česká obchodní inspekce obdržela v uplynulých dvou letech několik podnětů od spotřebitelů, které se týkaly podmínek odstoupení od smlouvy. ČOI provedla v minulém roce kontrolu se zjištěním, avšak tato kontrola není dosud ukončena, takže zatím není ani žádný postih.“

Prodejce kontrolovala hlídka Městských strážníků. Tisková mluvčí Lenka Šerková přiznala, že k porušení vyhlášky o podomním prodeji nedošlo, protože budova patří řetězci Albert, který to povolil. Zároveň radí zákazníkům. „Nepodepisujte kupní smlouvu na místě, vezměte si ji domů, poraďte se s rodinou, s dětmi, s právníkem.“

Stejnou partičku prodejců jsme zastihli i v nákupním centru v Jihlavě. A co na to představitelé města? Nevadí, že Albert k nám pašuje šmejdy?

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 27 Leden 2016 20:14