Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Město bude chovat pejsky
Město bude chovat pejsky PDF Tisk Email
Středa, 17 Červen 2015 16:03

Už delší dobu se v Třebíči proslýchá, že v psím útulku Ligy na ochranu zvířat není vše, jak má být. Předseda celostátní Ligy Petr Ondráček (dříve ODS) se poflakuje po hospodách, potácí se podnapilý po ulicích, někteří ho viděli hrát automaty. Čtyři zaměstnanci útulku neviděli výplatu dlouhou řadu měsíců, padesátka pejsků nemá co žrát. Petr Ondráček nekomunikuje. Není k nalezení, telefon nebere. Situaci přijela z Prahy do Třebíče řešit místopředsedkyně Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištová.

„Problém útulku intenzivně řešilo vedení města. Jelikož představitel stávajícího provozovatele Petr Ondráček s námi nekomunikoval, dosud jsme nemohli dělat nic, protože s ním smluvní vztah stále trval a město by jakýmkoli zásahem smlouvu porušilo. Nyní převzala pravomoci pana Ondráčka místopředsedkyně Ligy paní Kubištová, se kterou jsme se včera dohodli. Město má od 1. 7. právo užívat zařízení Ligy (veškeré vybavení útulku) a zaměstná také stávající pracovníky,“ vysvětlil výsledky jednání starosta Pavel Janata.

Petr Ondráček prý na post celostátního předsedy rezignoval, dokonce už údajně není ani členem tohoto sdružení. Starostovi Pavlu Janatovi dopisem sdělil, že Liga směřuje k ukončení provozu útulku. Zaměstnavatelem ošetřovatelů pejsků ale zřejmě zůstal. Město dalo třebíčskému útulku dotaci 280 tisíc korun. Zaměstnanci ani pejsci z ní, alespoň podle personálu, neviděli ani korunu. Účetnictví se zřejmě delší dobu nevede. Přístup na účet má jen Ondráček, ani místopředsedkyně ligy nemá o stavu konta tušení. A banka ctí bankovní tajemství, nesdělí nic.

Město se rozhodlo, že útulek vezme pod svá křídla. Zaměstnanci budou novými kolegy městských strážníků. Těm velí exstarosta Pavel Heřman. Že by konečně našel na radnici svou parketu a alespoň částečně si zasloužil plat? V rozpočtu město najde 190 tisíc korun, to však nebude stačit. Zastupitelé mohou pomoci rozpočtovým opatřením, přesunem peněz z jiných kapitol. Celkem se jedná o 300 tisíc korun.

Trvalým řešením bude stavba nového útulku na Hrotovické ulici. Podobně jako jinde ho  bude provozovat město. „Podání trestního oznámení nemohu vyloučit,“ přemítá starosta Pavel Janata. Doufejme, že si případ Petra Ondráčka připomene, až budou zastupitelé hlasovat o zákazu hazardu.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 19 Červen 2015 16:54