Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Nekonečný příběh Vídeňský rybník
Nekonečný příběh Vídeňský rybník PDF Tisk Email
Pátek, 27 Březen 2015 11:37

Dnes v 8 hodin 50 minut soudce Jan Hurdík znovu vynesl rozsudek v kauze Vídeňský rybník. Představitelé města si mohou (zatím) oddechnout. Žaloba byla zamítnuta v plném rozsahu. Ale případ s největší pravděpodobností nekončí. Žalobce, Nákupní centrum Jihlava s.r.o., se téměř jistě odvolá. Má v rukou totiž pádné argumenty.

Zopakujme krátce, oč v soudním sporu jde. Již tři roky čelí Třebíč žalobě na zaplacení zhruba pětatřiceti miliónů korun z údajně neplatné kupní smlouvy na pozemky pod supermarketem Lidl. Od města ho koupila Běhalova společnost Lima Real za 7,5 miliónu korun a obratem prodala developerovi o 20 miliónů dráže. O případu referovali i Reportéři ČT (Martin Běhal: „To je zisk, ne?“). Žaloba je založena na skutečnosti, že záměr pozemky prodat pozemek nebyl řádně vyvěšen na úřední desce města a že se podstatným způsobem „za pochodu“ změnily podmínky prodeje. V první instanci u okresního soudu v Třebíči žalobce neuspěl. Ale odvolal se a u krajského soudu a ten rozsudek zrušil. Argumenty jsou poměrně silné a dokazatelné.

Usnesení okresního soudu bylo tedy zrušeno a kauza se vrátila zpět do Třebíče. Původní žalobce, konkurzní správce Nožička, pohledávku prodal společnosti Nákupní centrum Jihlava, s.r.o. Ta si najala renomovanou právní kancelář. I když opakované soudní řízení vedlo ke zrušení žaloby, právníci se netají přesvědčením, že proti Třebíči uspějí.

Správce konkurzní podstaty Nožička s Třebíčí jednal více než rok o mimosoudním vyrovnání, požadoval částku ve výši „pouhých“ 12 miliónů korun. Jenže u starosty Pavla Heřmana (přeběhlík z HZNR!) a jeho „ekonomického“ zástupce Pavla Pacala (Pro Třebíč) neuspěl. Teď hrozí, že město zaplatí přes 30 miliónů.

Protože je okresní soud vázán právním názorem odvolacího soudu, bylo možno očekávat, že nový rozsudek nebude kopírovat ten předloňský. Ale v podstatě kopíruje. Je zajímavé sledovat názorovou piruetu Heřmana a Pacala. V opozici tvrdili, že záměr prodeje pozemků na Vídeňském rybníku nebyl řádně zveřejněn.

V případě, že město spor v odvolacím řízení prohraje, bude se hledat viník. I když kupní smlouvu podepsal Ivo Uher (přeběhlík z ODS), v radě tehdy prodej prosazoval i Miloš Mašek (ČSSD) a Stanislav Mastný (ODS). A koalice hlasovala pro. Jestliže soud zjistí, že vznikla škoda, mohou být tehdejší radní pohnáni k zodpovědnosti a o náhradu škody se podělí.

František Ryneš