Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Safari 2015 bude bez Pacala!
Safari 2015 bude bez Pacala! PDF Tisk Email
Středa, 14 Leden 2015 16:00

Plánovaná služební cesta třebíčského místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) do Jihoafrické republiky, navržená jeho milenkou, vyvolala odpor opozice i nevoli veřejnosti. Začalo se mluvit o protestní demonstraci před radnicí, jak tomu bylo za Miloše Maška (ČSSD) a Ivo Uhra (ODS). Zejména opoziční zastupitelé Julie Dolejší (KSČM), Miloslav Josífko (ANO 2011) a Jaromír Barák (Třebíč občanům) se netajili rozhořčením nad vyhazování peněz, nota bene když má Třebíč nejvíce uvolněných představitelů na počet obyvatel v republice. Radnice cestu původně nezveřejnila. Po kritice Českého rozhlasu, MF Dnes, Třebíčského deníku a našeho serveru Pacal pod tlakem veřejnosti cestu vzdal.

„Neuvědomil jsem si a nedokázal odhadnout, jak velmi negativní atmosféru tento krok přinese,“ uvedl licoměrně v tiskovém prohlášení radnice, mimochodem nepodepsaném. „Beru to jako chybu, ze které jsme se všichni poučili,“ dodal Pacal. Dále na tiskovce tvrdil, že věc byla zpolitizována (!!!) a nechutně převedena do osobní roviny, informování sdělovacích prostředků šlo za hranici jeho soukromí, což nehodlá akceptovat a tak se rozhodl, jak se rozhodl.

Také starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) se vyjádřil. „Je nám velmi líto, že díky nevhodné prezentaci se neuskuteční první hmatatelný krok nového vedení k podpoře a získání nových investorů v Třebíči,“ sdělil Janata. Pacal prý zůstává politikem odpovědným za oblast incomingu a bude v tom pokračovat.

Předsedovi HK Třebíč Richardu Horkému je to prý líto. JAR má podle něho velký potenciál, což mu sdělil jeden učitel Katolického gymnázia, který má také sjednat kontakty. Prý osloví africké podnikatele, kteří chtějí kvůli aids a neutěšené bezpečnostní a politické situaci emigrovat. Proč ne do Třebíče? Ani náklady údajně nejsou horentní. Letenka 19 tisíc, místní přelety 2,5 tisíce, levné hotely, žádný luxus. Celkem tak do 60 tisíc.

Informace, že se budou hledat investoři pro Třebíč, je poněkud směšná. Na portálu Ministerstva zahraničních věci jsme vyhledali následující informace k problematice obchodu ČR vs. JAR: „JAR nepatří mezi priority ČR v oblasti rozvojové spolupráce. Řadí se k tzv. "ostatním" zemím, kde přicházejí v úvahu pouze tzv. malé rozvojové projekty. Takový projekt byl realizován v r. 2011 (dodávka lůžek do veřejnoprávní nemocnice Prince Mshiyeni Memorial Hospital v provincii KwaZulu-Natal), v r. 2013 (podpora pracovní výuky ve zvláštní škole Tshegofatsong v Mamelodi) a další dva se připravují na r. 2014.“

Další informace na stránkách MZV říkají o ekonomické spolupráci: „Vzhledem ke značné vzdálenosti jihoafrického trhu od ČR, jeho relativní náročnosti i neznalosti nejsou české firmy zpravidla připraveny na vyšší formy spolupráce vyžadující dlouhodobější investice, s výjimkou několika pokusů o joint-venture.“

Na stránkách asociace malých a středních podniků jsme našli další zajímavé informace ke spolupráci ČR a JAR. Za prvé investiční a obchodní boom. To zejména díky nerostnému bohatství JAR. Po létech izolace kvůli rasismu se otevřel trh drahými kovy, nerosty a dalšími komoditami.  K tomu je důležitá i připomínka, že i lodní přeprava vzhledem k menší četnosti, oproti Asii je dražší a doba vylodění až 5 týdnů. K negativům patří ekonomická nestabilita, vysoký kriminalita i izolovanost země. Mezi nezanedbatelný problém patří i vysoká míra AIDS. „AIDS je oprávněně velikou hrozbou celého regionu. V polovině devadesátých let překročil počet pozitivních HIV v JAR jeden milión obyvatel, přičemž se nemoc šířila dále neuvěřitelným tempem 500 nakažených denně.“

O tom, že by chtěli Jihoafričtí businessmani investovat do ČR, jsme nečetli nikde.

Kdo tedy v okleštěné sestavě podnikatelských a úřednických turistů zůstal?

Třeba Vítězslav Jonáš, předseda Výkonné rady sdružení Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR. Platí si cestu sám nebo z fondů sdružení? Jestliže není sdružení ani částečně financováno z veřejných peněz, bylo by to v pořádku. Bývalý ředitel polostátní ČEZ - JE Dukovany Jaroslav Jakub po zveřejnění skandálu zkrátil svůj pobyt na tři dny, kdy pouze navštíví místní jadernou elektrárnu. Totéž se týká Františka Vágnera, jednatele a majitele společnosti Envinet. Mise se zúčastní její hlavní organizátor Milan Šťastný, jednatel a spolumajitel firem Kapucín, která stavěla diskutabilní DDM v bývalém BOPO. Samozřejmě i Richard Horký, předseda Hospodářské komory okresu Třebíč a majitel forem kolem TTS. Pojede i Jozef Klíma, dodavatel města v oboru Elektro, Stanislav Rambousek, Smola a další podnikatelé.

Je možné, že se brzy dočkáme dalšího výletu některého z místostarostů či placených radních do jiné lukrativní země. Doporučili bychom po loňské Brazílii letošní JAR třeba Dominikánskou republiku, Maledivy, nebo Fidži. Tam jistě mají po investicích v Třebíči největší hlad!

František Ryneš a Jan Zeman