Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Pavel Pacal poletí do Jižní Afriky
Pavel Pacal poletí do Jižní Afriky PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Leden 2015 14:52

I když se Rada města Třebíče sešla už 30. prosince, dosud (8. ledna)není na webových stránkách města usnesení. To zpravidla bývá druhý den. Proč tomu tak není i nyní (?), ptá se zvídavý novinář a začne shánět informace. A ejhle. Kontroverzních usnesení rady bylo na jednání před Silvestrem hned několik. Podívejme se na jedno z nich.

Hospodářská komora okresu Třebíč pořádá šestnáctidenní podnikatelskou misi do Jihoafrické republiky. Město Třebíč dostalo nabídku, že může vyslat svého zástupce, když jeho cestu zaplatí. Do rady města s návrhem přišla Dagmar Moláková, milenka místostarosty Pavla Pacala. Že uhodnete, koho navrhla? Ano správně. Svého přítele Pavla Pacala (Pro Třebíč).

V materiálu do rady Moláková píše: „…Třebíč je skvělým místem pro život a velmi zajímavou příležitostí pro investory. Ke konci roku 2014 se začala připravovat podnikatelská mise do Jihoafrické republiky. Touto misí je možné navázat kontakty v této zemi a přinést do města Třebíče nové podnikatelské možnosti…. Cesta do Jihoafrické republiky je možností navázání nových kontaktů s podnikateli v zahraničí a možného příchodu nových podnikatelských subjektů na trh práce na Třebíčsko.

Destinace, které budou navštíveny: Johanesburg - setkání s velvyslancem; incoming - setkání podnikatelů, Kapské město - incoming - setkání podnikatelů, návštěva podniků vybraných partnerů, Durban - incoming - setkání podnikatelů.“

Pracovní program je tak nejvýše na pět dnů, s přesuny na šest. Zbylých deset dnů se účastníci budou věnovat safari či povalování na plážích a podobným kratochvílím. Ale to už Moláková neuvedla.

Rada města Pacalovu „spanilou jízdu“ schválila. A uložila jeho přítelkyni, aby z rozpočtu svého odboru uhradila zálohu na cestu a ubytování ve výši 55 tisíc. A až přijde konečná faktura, aby zase z rozpočtu města, tedy z peněz jeho obyvatel, „zalepila“ zbytek.

Dagmar Moláková našemu serveru potvrdila, že zálohu zaplatila z kolonky „cestovní ruch“. Peníze jsou v rozpočtu, a to i na doplatek. Kolik to bude, netuší.

Celkovou částku netuší ani starosta Pavel Janata (KDU-ČSL). Přidává však další argument pro cestu svého zástupce. Dodat důvěryhodnost podnikatelské misi. Město prý uvítá jakýkoliv výsledek. A nepředpokládá, že by částka byla vyšší, než proplacených 55 tisíc.

Výlet podnikatelů organizuje Hospodářská komora okresu Třebíč. Ředitelka Maštalířová o ní nemá ani potuchy. „To jde mimo mne, to si dělá představenstvo,“ sdělila nám. Je to divné, že by představenstvo vystavovalo zálohové faktury? No, technicky možné to je.

Oslovili jsme zkušeného cestovatele, který dobře zná poměry v Jihoafrické republice. „To je neskutečná cena,“ jásal. „Jižní Afrika je jednou z nejdražších lokalit na světě, ceny hotelů jsou extrémní. Když vidím rámcový program a délku pobytu, těžko to jde pořídit pod 100 tisíc. Jestli se to povede, vezmu si kontakt na jejich agenturu!“

Když svého času letěl bývalý starosta Ivo Uher (ODS) se svým stranickým kumpánem Milanem Krčmářem přes Prahu do Budapešti, byl jeho nejhlasitějším kritikem Pavel Heřman a výhrady měl i novopečený cestovatel. „Tak tohle by si ani Mašek nedovolil,“ komentoval připravovanou cestu jeden redakční kolega, který se o politiku v Třebíči dlouhodobě zajímá.

Když jede na polopracovní cestu majitel firmy a dá si ji do nákladů, je to jakž takž omluvitelné, byť část odpočinkovou by si měl hradit ze svého, aby se nejednalo o daňový únik. Kdo se některé mise OHK Třebíč zúčastnil, ví o čem je řeč. U padesátitisícového zástupce starosty, kterému navíc celou cestu hradíme my všichni, je to neodpustitelný faul na občany města. Zvláště když jeho výlet radě města předloží milenka, která má za úkol výlet z rozpočtu města uhradit.

Je těžko uvěřitelné, že tyto praktiky nevadí novému starostovi Pavlu Janatovi. Zkušený politik i donedávna schopný úředník by měl vědět nebo alespoň tušit.

Okolo připravované mise je řada dalších otazníků, nejen to, že se den před Silvestrem zachovali radní jako ožralí milionáři. Těmto otazníkům se budeme věnovat příště a naše čtenáře iHoNem informovat.

František Ryneš