Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Hodně drahý Heřman
Hodně drahý Heřman PDF Tisk Email
Pátek, 12 Prosinec 2014 00:00

O klientelizmu na třebíčské radnici jsme už psali. Na příkladu pronájmu restaurace Třebíčanka jsme to jasně dokumentovali. A potrefená husa se ozvala. Podle sdělení policie podal hospodský Václav Bartoš na autora komentáře na našem webu trestní oznámení. Dnes přinášíme další příklad. Ten už přesahuje hranice města.

Předsedou svazku Vodovodů a kanalizací je bývalý starosta Třebíče Pavel Heřman (Volba Tr). Ten těsně před volbami zařídil práci svému kolegovi z kandidátky, bývalému místostarostovi Pavlu Svobodovi, který pak ve volbách neuspěl. Bez výběrového řízení původním povoláním učitel pomáhal při odkanalizování okrajových částí Třebíče. Práci mu Heřman zařídil z pozice předsedy svazku Vodovodů a kanalizací, s obcemi, které jsou akcionáři, se o tom nebavil.

Starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka kritizuje zejména fakt, že o tom obce jako členové svazku vůbec nevěděli.

„Je to tak nešťastně řešené, že si tam zaměstnají bývalého místostarostu, myslím, že měli minimálně informova představenstvo. Je to k pláči, když se to neumí říct narovinu, protože i sebemenší malý podvůdek vyjde navenek“, říká do mikrofonu Českého rozhlasu moravskobudějovický starosta Bařinka. Chce prý si prověřit, jestli na to Pavel Heřman měl právo.

Pavel Heřman soudí, že nejde o práci na plný úvazek, ale jednorázový úkol v řádu tisíců korun. Svoboda pomáhal při odkanalizování okrajových částí Třebíče. Vyjednával s majiteli pozemků trasu kanalizace. Město prý bylo v časové tísni a potřebovalo dojednat trasu kanalizace na sever od Třebíče. A protože bývalý místostarosta nepracoval na městě na plný úvazek, tak měl relativně čas. Ty věci podle Heřmana znal, znal poměry. Tak prý byl vyzván, jestli by nebyl ochoten rychle dokončit tyhle problémové záležitosti.

Ani Svoboda nevidí problém. V těch miliardových nákladech se pár tisíc ztratí. „Řekněme, že když jsem si to promítnul, tak ta částka byla srovnatelná s příjmem středně kvalifikovaného manažera.  Takže obecně pár stovek. Nebyly to méně než 200 a nebylo to víc, než 400 (na hodinu, pozn. red.).“

Moravskobudějovický starosta Bařinka chce prověřit, jestli na to Pavel Heřman měl právo.

Pavel Heřman sedí v dozorčí radě Vodárenské akciové společnosti stejně jako bývalá žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Ve vodárenské branži našel útočiště i bývalý starosta Jaroměřic Nedvědický. Z vodáren se stává úložiště vysloužilých politiků.

Pavel Heřman má několik placených funkcí. Za to, že sedí na radnici, bere padesátitisícový plat. Za čtyři roky to dělá 3 milióny korun. Ve vodárenství má hned tři pozice. I tady si přijde na podobnou částku. Jestliže mu v Třebíči každý z občanů automaticky přispívá nějakých 80 korun, v působnosti třebíčských vodáren každý, kdo otočí vodovodním kohoutkem. Nedivme se pak, že je voda o zhruba 20 korun za kubík dražší, tedy asi o třetinu, než v Havlíčkově Brodě či Pelhřimově, kde jsou podmínky obdobné.

Kauzu budeme sledovat a iHoNem naše čtenáře informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 12 Prosinec 2014 08:56