Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Pracují na stavbě DDM ilegálové?
Pracují na stavbě DDM ilegálové? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Srpen 2014 08:40

V úterý radnice zorganizovala pro novináře a zastupitele prohlídku staveniště Domu dětí a mládeže v bývalém BOPO. Málo fundovaným průvodcem byl starosta Pavel Heřman (přeběhlík z HZNR!), napovídal mu však zasvěceně stavbyvedoucí Pavel Pokorný. Práce prý probíhají podle harmonogramu. Pavel Pacal (Pro Třebíč) tvrdil, že žádné vícepráce tentokrát nebudou. Přestavbu bývalé mazutové kotelny provádí firma Kapucín. Podle stavbyvedoucího pracuje v současné době na stavbě 14 pracovníků, vesměs prý kmenových pracovníků firmy Kapucín, elektroinstalace zadali externí firmě.

Jenomže stavbyvedoucí Pokorný nemluvil tak úplně pravdu. Na stavbě jsem viděl kromě něho jen dva zedníky v červených montérkách s označením firmy Kapucín. Ostatní se podle oděvu nedali identifikovat. Někteří měli pracovní oděv silně znečistěný a ve špatném stavu, jak jsme u nás bývali zvyklí před revolucí. Ochrannou přilbu a pracovní obuv s pevnou špičkou neměl, kromě stavbyvedoucího, nikdo. Jednoho z nich jsem oslovil. Rozhovor to byl zajímavý.

 

Vy jste z firmy Kapucín?

Odpovědí pokývání hlavou.

Proč tedy nemáte pracovní oděv firmy?

Nerozumím.

Vy nemluvíte česky?

Ticho.

Vy jste Ukrajinec?

Ticho.

Jakým jazykem hovoříte? Ukrajinsky nebo rusky?

Niet, po bulgarsky.

Vy Bulgar?

Odpověď „da“ doprovodilo zavrtění hlavou. Bulhaři mají opačnou gestikulaci, vzpomněl jsem na loňskou návštěvu Varny.

Nevím, zda cizí pracovníci u firmy Kapucín pracují ilegálně. Jejich výstroj však v žádném případě neodpovídala předpisům BOZP. Nebyl by to zdaleka první případ, kdy na stavbě prováděné společností Kapucín pracovali nelegálové. Například v červnu 2011 byla sociálkou provedena kontrola nelegálního zaměstnávání při stavebních úpravách na objektu budovy městské policie v ulici Bedřicha Václavka v Třebíči. Jedna z prověřovaných osob byla vedena jako uchazeč o zaměstnání a neoznámila výkon zaměstnání.

Před necelým rokem v dopoledních hodinách provedla hlídka odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v součinnosti s pracovníky oblastního inspektorátu bezpečnosti práce kontrolu objektu základní školy Benešova v Třebíči, kde v té době firma Kapucím prováděla rekonstrukci budovy. Policisté zde zjistili dva cizince - šestadvacetiletého a třiapadesátiletého státního příslušníka Ukrajiny. Muži měli platné polské schengenské vízum, které je ale neopravňuje k práci v Česku. Vzhledem ke skutečnosti, že oba cizinci vykonávali nelegální práce na území naši republiky, byli zajištěni a vyhoštěni zpět.

Na těchto případech je zarážející, že se jedná o městské zakázky, o kterých tvrdil Milan Šťastný (Kapucín – Břehy), že se nebudou ucházet kvůli konfliktu zájmů. Přesto společnost zakázky dostala, v případě DDM v Borovině po vyloučení několika dalších uchazečů ze soutěže. Proč si firma, kde je jednatelem radní Martin Svoboda (Kapucín –VV) a v zastupitelstvu jsou ještě další dva manažeři firmy Kapucín Petr Škarabela (Kapucín-HZNR!) a Milan Šťastný (Kapucín-Břehy), neuhlídá alespoň nelegální práci na svých stavbách? Vysvětlení může být banální. Nelegálové jsou levnější a peníze ani bývalým skautům nesmrdí.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 28 Srpen 2014 09:23