Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Opět malá domů pro Kapucín
Opět malá domů pro Kapucín PDF Tisk Email
Středa, 23 Duben 2014 12:34

S koncem volebního období se množí podivné přidělování městských zakázek. Pilným sběračem vavřínů je zejména firma Kapucín, která získala během čtvrt roku dvě velké zakázky města. Po rozhledně s infocentrem je to stavba městského Domu dětí a mládeže v areálu bývalého BOPO v Borovině.

Do soutěže se přihlásilo devět firem, radnice však většinu z nich, přesněji řečeno pět, vyloučila. Prý nesplnily podmínky zadání. V průběhu soutěže však bylo zadání sedmkrát (!!!) změněno, a to v podstatných bodech, které vyžadovaly aktualizaci předkládaného rozpočtu. To nelze stihnout během pár hodin. Vzbuzuje to podezření, že projektová dokumentace byla měněna účelově a o změnách se tak mohla včas dozvídat jen část uchazečů, zatímco „nežádoucí“ by museli stále viset na internetu.

 

„Vítězem se stala firma Archatt, která však z kapacitních důvodů odstoupila,“ sdělila radnice v tiskové zprávě. Archatt nabídl cenu 20,8 miliónu bez DPH.

Nyní se tak otevřela cesta pro firmu radního Martina Svobody (VV) Kapucín-Realizace staveb s cenou o téměř tři milióny vyšší. Starosta Pavel Heřman (přeběhlík z HZNR!) v tom konflikt zájmů nespatřuje. Novinářům svůj postoj vysvětlil. Vše prý proběhlo v mezích zákona, radní nebyl zvýhodněn tím, že by měl více informací a možný konflikt zájmů před hlasováním v radě oznámil. Už se zřejmě poučil poté, co byl odsouzen, když konflikt zájmů neoznámil v případě exkluzivní smlouvy s mobilním operátorem, kterému jedna z firem Kapucínů dělala regionálního zástupce.

Jenomže sedm podstatných změn projektové dokumentace vzbuzuje pochybnosti. A také to, že součástí zadání nebyl návrh smlouvy na zhotovení. I tady mohl mít výhodu radní, který je se zvyklostmi třebíčské radnice seznámen.

Podle Heřmana i jeho zástupce Pavla Pacala (Pro Třebíč) je vše v pořádku. Zákon nebyl porušen. O dobrých mravech a o morálním kreditu se oba představitelé radnice nebyli na tiskové konferenci ochotni bavit. To prý je na svědomí bývalého skauta Martina Bambuse Svobody. Tedy, má-li jaké.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 23 Duben 2014 12:56