Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Ať žije (v Třebíči) hazard!
Ať žije (v Třebíči) hazard! PDF Tisk Email
Pátek, 07 Březen 2014 16:01

Starosta Pavel Heřman (HZNR!) a jeho zástupce Pavel Pacal (Pro Třebíč) chtějí zastupitelstvem protlačit novelu tzv. hazardové vyhlášky města. Nejde o nic jiného než o prodloužení hazardu na území Třebíče.

Na jednom z loňských jednání zastupitelstva se koalice o toto prodloužení neúspěšně pokusila. Chyběly jí však hlasy Milana Zeiberta a Milana Šťastného (oba Břehy). Nyní se situace zřejmě změnila. „Naše stanovisko je konzistentní, budeme opět hlasovat proti návrhu na prodloužení hazardu,“ tvrdil místostarosta Milan Zeibert.  K Pacolovu a Hanáčkové hnutí Pro Třebíč však přeběhl z ODS Karel Dolák, který zřejmě bude hlasovat s koalicí. Pouze hlas tohoto pedagoga by ovšem nestačil. Spekuluje se, že druhého „Břeháka“ nahradí při hlasování socialista Vladimír Malý, který pošilhává po místostarostenském křesle.

Návrh na zákaz hazardu v Třebíči podala zastupitelka Marie Rynešová (HZNR!) a po jejím odstoupení ho prosazuje kolega z kandidátky Jaromír Barák. Nyní tedy má snaha slušných zastupitelů přijít vniveč. Těžko se zbavit dojmu, že v této kauze nehraje důležitou roli korupce. Město na hazardu ročně vydělá 18 miliónů, z čehož pouze 40 % vrací do kultury a sportu. To však nemůže vyvážit negativní společenské jevy jako gamblerství a kriminalitu.

Čím Pacal společensky škodlivé prodloužení hazardu odůvodňuje? Prý je na vině ministerstvo financí, které se městskou vyhláškou neřídí a je k zákazu hazardních automatů liknavé. Cílem prodloužení je prý přimět úředníky k činnosti. Organizátoři hazardu navíc podle Pacala zákon nedodržují a obcházejí ho tím, že místo hazardních automatů zavádějí kvizové přístroje, na které se zákon nevztahuje. Argumentace je to stejně scestná, jako zrušit třeba rychlostní limit pro motorová vozidla. I ten řidiči často nedodržují.

František Ryneš