Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Pozdě, ale přece. Kdo to zaplatí?
Pozdě, ale přece. Kdo to zaplatí? PDF Tisk Email
Středa, 20 Listopad 2013 15:03

Před nedávnem jsme referovali o tom, že město připravuje soutěž na mobilního operátora pro svůj úřad i pro příspěvkové organizace města. O potlesk si na dnešní tiskovce města řekl Pavel Pacal (Pro Třebíč).

„Město Třebíč vysoutěžilo velmi výhodné podmínky pro telekomunikační služby mobilních operátorů. Do soutěže šel balík volání samotného města i všech jeho příspěvkových organizací. Doposud byly celkové roční náklady těchto služeb ve výši 895 tisíc korun bez DPH. Od 1. ledna 2014, kdy se k nové smlouvě začnou připojovat první příspěvkové organizace města, se postupně tyto náklady sníží na 295 tisíc korun bez DPH. Roční úspora bude činit neuvěřitelných 600 tisíc korun, což představuje 67 procent původních nákladů. Soutěže se zúčastnili všichni tři hlavní operátoři českého trhu. Nejlepší podmínky nabídla společnost T-Mobile. Smlouva bude uzavřena na 2 roky a město tak celkem ušetří 1,2 milionu korun bez DPH.“

Město a jeho pětadvacet příspěvkových organizací dnes provolají asi 80 tisíc měsíčně. Opozice však chtěla prosadit již před dvěma roky aukci, která u jiných obdobně velkých firem tehdy přinášela úsporu kolem 70 až 80 procent. Ale to by Kapucín zřejmě přišel o zajímavé provize.

Dýlerem a obstarávatelem služeb pro tohoto operátora totiž byl právě Kapucín Repro, s.r.o., který má v zastupitelstvu hned tři emisary - Petra Škarabelu (HZNR!), Martina Svobodu (VV) a Milana Šťastného (Břehy).

Před dvěma roky tedy prodloužil starosta Pavel Heřman (HZNR!) smlouvu s O2 Telefonica, svévolně bez souhlasu zastupitelstva a bez soutěže. Panuje podezření, že porušil zákon. Potom ji o dva roky prodloužila rada, rovněž bez soutěže, prý na základě „vnitřního výběru“, autorem pozoruhodného výroku je rovněž již zmíněný Zmátlo.

Pro prodloužení smlouvy zvedl v radě ruku i „kapucín“ Martin Svoboda, aniž by oznámil jasný konflikt zájmů. Porušení zákona vyšetřovala police a přestupková komise ve Velkém Meziříčí ho též po právu odsoudila. Nyní už není Kapucín Repro výhradním poskytovatelem služeb O2 na Vysočině, tak se může soutěžit. A světe div se, vyhrál konkurent Telefoniky O2, společnost T-Mobil. Úspora dosáhne již zmíněných 67 %.

Pacal se dožaduje potlesku, na který nemá nárok. Naopak. Kdyby se tedy již před dvěma roky konala dražba, mohlo se místo asi 30% ušetřit více než 70%. Jednoduché počty říkají, že město Třebíč  přišlo za dva a půl roku hrubým odhadem až o milión korun. Kdo je zaplatil? Samozřejmě že ani starosta Pavel Heřman, ani jeho zástupce Pavel Pacal, ani úředník Milan Zmátlo, který smlouvu připravil. A ani „Kapucíni“ Martin Svoboda a Milan Šťastný, kteří už svůj profit díky pro město nevýhodné smlouvě inkasovali. Zaplatil každý občan Třebíče, který platí daně.


František Ryneš