Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Nová Laguna se starým nájemcem
Nová Laguna se starým nájemcem PDF Tisk Email
Čtvrtek, 07 Listopad 2013 13:17

Již jsme referovali, že Město Třebíč zveřejnilo záměr pronajmout přístavbu plaveckého bazénu Laguna. Na zastupitelstvu se nad tím pozastavil opoziční zastupitel Jaromír Barák (HZNR!). Co vlastně pronájem přístavby znamená? Je to prodloužení nájmu celého bazénu sdružení firem Yashica a TTS?

Vedoucího majetkosprávního odboru Pavel Kraus odpověděl, že stávající nájemní smlouva má 8 dodatků. A podle jednoho z nich byl nájem Yashice a TTS prodloužen až do roku 2026!!! Později našemu serveru přiznal svůj omyl, správně je to do r. 2024. I to je značně déle, než doporučil kontrolní výbor zastupitelstva.

Celá kauza má další vývoj. Jak předpokládal Jaromír Barák, na výzvu se přihlásil jediný zájemce, sdružení Yashica a TTS. Samostatně provozovat jen přístavbu opravdu dost dobře nelze. A tak rada města vybírala z jediného zájemce, potvrdil nám Pavel Kraus. A vybrala.

 

Je evidentní, že vedení radnice „ušilo“ zakázku na míru konsorciu Yashica + TTS. Proč by jinak rada nejprve prodloužila nájem o deset let, když příští rok v červnu končil? Tím spolehlivě eliminovala případné další zájemce. Jsem docela zvědav, zda to vzbudí pozornost orgánů činných v trestním řízení.

Pronájem bazénu je velmi lukrativní záležitost. Město totiž hradí provozovateli ztrátu, kterou deklaruje, ročně zhruba 5 miliónů. Od prosince může být tato ztráta díky dostavbě až několikanásobně vyšší. A to i přesto, že nájemce podstatně zdražil plavání, od 14% pro dospělou veřejnost přes 38% pro důchodce a studenty až po 315% (!!!!) pro invalidy. Opravdu zdravé město!
Bazén je napojen na tepelné hospodářství jednoho z nájemců, TTS Richarda Horkého, což je jeho další nemalý výdělek. Protože dodavatel tepla zároveň „vypočítává“ ztrátu, jde o evidentní konflikt zájmů. Vykazování je dosti problematické a hlavně těžko kontrolovatelné. To asi na radnici nikomu nevadí.


František Ryneš