Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Pronájem přístavby Laguny s otazníky
Pronájem přístavby Laguny s otazníky PDF Tisk Email
Úterý, 05 Listopad 2013 17:08

Město Třebíč zveřejnilo záměr pronajmout přístavbu plaveckého bazénu Laguna. Na zastupitelstvu se nad tím pozastavil opoziční zastupitel Jaromír Barák (HZNR!). Co vlastně pronájem přístavby znamená? Je to prodloužení nájmu celého bazénu sdružení firem Yashica a TTS? Bude vypsána soutěž?

Jaromír Barák si totiž před časem nechal poslat nájemní smlouvu na provoz bazénu. Nájem v ní byl omezen rokem 2014. Na jednání zastupitelstva se však ukázalo, že mu město nedalo k dispozici kompletní znění. „Kolik tedy existuje nájemních smluv?“, ptal se Barák.

Místostarostovi Pavlu Pacalovi se do zdůvodnění této skrčky moc nechtělo. Požádal tedy vedoucího majetkosprávního odboru Pavla Krause o odpověď. Kraus pravil, že smlouva je jen jedna, ale že má 8 dodatků. A podle jednoho z nich byl nájem Yashice a TTS prodloužen až do roku 2026!!! Přesně proti závěrům finančního výboru minulého zastupitelstva a též proti doporučení kontrolního výboru zastupitelstva současného.

 

Ekonom Jaromír Barák se ve smlouvách vyzná. Chtěl tedy vědět o pochybném prodloužení nájmu více. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) ho však arogantně odbyl. „Pitvat smlouvu, kterou nemáme teď u sebe, nelze,“ opáčil. Podle Pacala je přístavba nová věc a lze ji pronajmout jen na základě výběrového řízení. To už zastupitelé v opozičních lavicích kroutili nechápavě hlavou. Vyhlásit se přece musí soutěž na pronájem celé Laguny, provozovat jen přístavbu, která je ve stejném objektu, přece nelze. „To by bylo proti zdravému rozumu, je to nesmysl, jako bys chtěl pronajmout pracovní stůl v cizí kanceláři,“ odhalil podfuk vedení radnice Barák.

Na to ovšem už Heřmanovi chyběl rozumný protiargument. „Končím debatu, dostaneš písemnou odpověď do třiceti dnů,“ vykroutil se starosta.

Pronájem bazénu je velmi lukrativní záležitost. Město totiž hradí provozovateli ztrátu, ročně zhruba 5 miliónů. Bazén je navíc napojen na tepelné hospodářství TTS, které patří Richardu Horkému, což je další nemalý výdělek pronajimatele. Po dostavbě bude ztráta mnohem vyšší, spotřeba tepla také.
Vykazování je ovšem dosti problematické a hlavně těžko kontrolovatelné. A o to zřejmě jde.

František Ryneš