Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Opět „šméčko“ s mobilními telefony?
Opět „šméčko“ s mobilními telefony? PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Listopad 2013 00:00

Jednání zastupitelstva minulý čtvrtek proběhle pod dohledem kamer Reportérů ČT, kteří se do Třebíče vrátili po pěti letech monitorovat vliv kmotrů na hospodaření města. A zdá se, že bylo co natáčet. O průběhu jednání o prodloužení hazardu jsme již referovali. To však bylo téměř jediné pozitivum. Nyní se na pokračování budeme zabývat dalšími kontroverzními body programu.

Na poslední tiskovce města tvrdil místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč), že třebíčská radnice bude poprvé vybírat mobilního operátora v elektronické aukci. Naletěla mu i ČTK a zprávu o aukci zveřejnila. „Inspirovali jsme se městem Trutnov, kde to již proběhlo. Očekáváme poměrně zajímavou úsporu," řekl Pacal. Na jednání zastupitelstva však tato mediální bublina splaskla. Pacal musel pod tlakem otázek Jaromíra Baráka (HZNR!) kápnout božskou, že se o žádnou aukci nejedná! Město oslovilo společnost Anderson, která provede výběrové řízení pomocí radničního systému EZAK. Důvod je opět směšný. Podle Pacala nelze telefonické služby definovat tak, aby byla aukcí vysoutěžena jen cena. Na pomoc Pacalovi přispěchal, jako už několikrát při podobných nejapných zdůvodněních, vedoucí odboru Milan Zmátlo. A povedla se mu perla. „Andersoni aukci nedoporučili, vysvětlím vám to, až bude více času,“ fabuloval před zastupiteli i TV kamerou Zmátlo.

 

Pro osvěžení paměti. Město a jeho pětadvacet příspěvkových organizací dnes provolají asi 80 tisíc měsíčně. Opozice chtěla prosadit aukci, která u jiných obdobně velkých firem již tehdy přinášela úsporu kolem 70 až 80 procent. Ale to by Kapucín zřejmě přišel o zajímavé provize. Dýlerem a obstarávatelem služeb pro tohoto operátora totiž byl právě Kapucín Repro, s.r.o., který má v zastupitelstvu hned tři emisary - Petra Škarabelu (HZNR!), Martina Svobodu (VV) a Milana Šťastného (Břehy).

Před dvěma roky tedy prodloužil starosta Pavel Heřman (HZNR!) smlouvu s O2 Telefonica, svévolně bez souhlasu zastupitelstva a bez soutěže. Panuje podezření, že porušil zákon. Potom ji o dva roky prodloužila rada, rovněž bez soutěže, prý na základě „vnitřního výběru“, autorem pozoruhodného výroku je rovněž již zmíněný Zmátlo.

Pro prodloužení smlouvy zvedl v radě ruku i „kapucín“ Martin Svoboda, aniž by oznámil jasný konflikt zájmů. Porušení zákona vyšetřovala police a přestupková komise ve Velkém Meziříčí ho též po právu odsoudila. Nyní už není Kapucín Repro výhradním poskytovatelem služeb O2 na Vysočině, tak se může soutěžit. Ale místo aby se dražilo, bude jakási prapodivná soutěž, která ovšem ušetří městu podstatné méně, sám Pacal úsporu odhaduje jen na 50%.

Kdyby se tedy již před dvěma roky konala dražba, mohlo se místo asi 30% ušetřit více než 70%. Jednoduché počty říkají, že město Třebíč  přišlo za dva a půl roku hrubým odhadem až o milión korun. Kdo je zaplatil? Samozřejmě každý občan Třebíče, který platí daně.


František Ryneš