Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Prodloužení hazardu neprošlo!
Prodloužení hazardu neprošlo! PDF Tisk Email
Neděle, 03 Listopad 2013 00:00

Už jsme referovali o tom, že rada města v čele se starostou Pavlem Heřmanem (HZNR!) a Pavlem Pacalem (pro Třebíč) chce zajistit provozovatelům hazardu v Třebíči další mamutí zisky. Navrhli totiž zastupitelstvu, aby schválilo novou vyhlášku o hazardu. Zákaz hazardu v Třebíči by se tak odložil o rok, což by přineslo provozovatelům dvou stovek hracích automatů zisk desítek či stovek miliónů korun.

To se ovšem na čtvrtečním jednání zastupitelstva nepodařilo. Heřman s Pacalem získali pro svůj návrh pouze dvanáct zastupitelů. Jak však jednání zastupitelstva probíhalo?

Bývalý člen ODS a dnes zastupitel za „Pro Třebíč“ Pavel Pacal navrhl hazard vyhláškou o rok prodloužit. Prý zákaz hazardu gambleři stejně obejdou. Vzniknou soukromé herní kluby, jak je to jinde. I ústavní soud prý dal organizátorům hazardu za pravdu. A sport a kultura v Třebíči by přišly zkrátka. „Ať to řeší příští zastupitelstvo,“ tvrdil alibista Pacal. A trestná činnost prý, alespoň podle Pacala, také od povolení hazardu v Třebíči klesla.

Jaromír Barák (HZNR!) ovšem zastával principielní stanovisko. Připomněl, že 21. června 2012 na zasedání zastupitelstva byli všichni proti hazardu. A dnes najednou jde o to, že budou chybět sportu peníze!

Socialista Vašíček soudil, že vedení radnice nemá peníze na investice za 157 miliónů a chce za každou cenu příjmy navýšit. Pacal opáčil, že město má peněz dost, tvrzení Vašíčka prý je nehorázná lež. Vašíčkův partajní soudruh Vladimír Malý se částečně připojil k Pacalovi. Hazard prý vykvete ve Stop Shopu, to je už katastr Stříteže, tvrdil. Zákaz hazardu označil jako populizmus.

Komunistce Julii Dolejší se nelíbilo, že sociálně slabí spoluobčané jsou vystavováni pokušení hazardu. Je třeba oddělit hospodaření města od morálky. Jaromír Barák pak odmítl, že ve Stříteži bude hazard kvést na úkor Třebíče. „Jděte do Stříteže a přesvědčte zastupitelstvo, aby také zakázalo hazard,“ navrhl.

Korunu diskuzi nasadil Petr Škarabela (Kapucín - HZNR!). Zákaz hazardu je prý omezování osobní svobody!!! „Je to na každém, zda chce hrát ruletu. Někdo vypije dvacet piv a také mu to nemůžeme zakázat,“ tvrdil mimo mísu Škarabela, který se sám netají zneužíváním marihuany.

Poté dal starosta Pavel Heřman o prodloužení hazardu hlasovat. Pro bylo jen 12 zastupitelů. Jak asi musel být zainteresován, že hlasování prohlásil za zmateční a nechal ho opakovat!!! Výsledek opakovaného hlasování však byl stejný. Jen 12 pro. Návrh na prodloužení hazardu tedy neprošel.

Kdo pro hazard zvedl ruku? Především starosta Pavel Heřman, z HZNR! ještě Kapucín Petr Škarabela a zvěrolékařka Jolana Smolová. Pak politička pro zdravé město, učitelka na Západomoravské vysoké škole a praktikující katolička Marie Černá (TMD) i její partajní kolega Radek Číhal ze společnosti SOK. Dále „véčkaři“ skaut Martin „Bambus“ Svoboda (Kapucín) z Mastníku a právník Michal Šalomoun. Pak bývalí členové ODS, ředitelka kultury Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč) a ředitel ZŠ Na Kopcích (!!!) Pavel Pacal ze stejného hnutí. A oba „topáci“, středoškolská učitelka Irena Hejzlarová a ředitel obchodní akademie Pavel Svoboda. Svitu koaličníků doplnil (bývalý?) člen ODS a ředitel ZŠ Kpt. Jaroše Karel Dolák.

Naopak principielní postoj projevili dva „břeháci“ Milan Šťastný a místostarosta a učitel Milan Zeibert. Nenechali se zviklat ani opakovaným hlasováním a významnými pohledy Heřmana s Pacalem. V koalici to nebudou mít lehké. Heřmanův návrh dále nepodpořili kromě Baráka i opoziční zastupitelé z ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.    

S návrhem úplně zakázat v Třebíči hazard přišla před třemi roky zastupitelka Marie Rynešová (HZNR!) a po její rezignaci ho vzal za svůj její nástupce Jaromír Barák. Jenomže vedení radnice bylo proti a tak byl zastupiteli schválen "kompromisní" návrh Bohumila Bobka (KDU-ČSL), která umožňovala provoz automatů až do roku 2015. Čekalo se, jak z toho Heřman vybruslí, aniž by vzbudil podezření na korupci. Nyní se tedy projevil, když chtěl v tichosti provoz o další rok prodloužit. Podezření na korupci nerozptýlil.

Výsledek hlasování kvitovala bývalá zastupitelka a iniciátorka návrhu na zákaz hazardu Marie Rynešová. „Jsem ráda, že se pro nehorázný návrh Pavla Heřmana a Pavla Pacala nenašlo potřebných 14 hlasů. Kdyby prodloužení hazardu prošlo, jsem rozhodnuta organizovat petici za zákaz hazardu s cílem vyvolat referendum,“ řekla Rynešová.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 02 Listopad 2013 20:59