Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Třebíčská psí kauza
Třebíčská psí kauza PDF Tisk Email
Pondělí, 14 Říjen 2013 00:00

Petr Podstránský je pejskař. A dosti zapálený. Jenomže všechny jeho návrhy třebíčská radnice hází pod stůl.  Podstránský se pokusil se svými neblahými zkušenostmi seznámit novináře na tiskové besedě města. Byl však z místnosti rezolutně vykázán. O jeho názory měl zájem jediný z přítomných novinářů, šéfredaktor iHoNem.cz. Zde je tedy jeho příběh.

Petr Podstránský je zaměstnancem Charity v Třebíči. A také majitel psa. Nadzdvihlo ho nedávné opatření vedení třebíčské radnice, kterým se omezuje vydávání sáčků na psí exkrementy. Vždyť na poplatcích se v Třebíči vybere přes milión korun! I když se do útulku investuje asi půl miliónu, zbytek jde do městského rozpočtu. Chovatele zajímalo, kde poplatky za psy končí a proč se nevracejí na zajištění čistoty města. A tak si začal dopisovat s představiteli radnice. Prý mu odpovídali nepřesně, vyhýbavě nebo i nepravdivě. Například nepravdivá byla informace, že výběhy pro psy má na starosti Liga na ochranu zvířat.

 

Podstránský má řadu dalších návrhů. Třeba zřídit cvičiště pro psy na Sportovní ulici. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) s místostarostou Pavlem Pacalem (Pro Třebíč) mu sdělili, že to nejde. A v zápětí prý pozemek „přiklepli“ fotbalistům.

Také s návrhem na slevu poplatků ze psů, zařazených do výcviku, u představitelů města neuspěl. Pavel Heřman návrh údajně dokonce označil za nesmysl. „Město by přišlo o peníze“, zdůvodnil zamítnutí. Slib, že město rozmístí více košů na psí výkaly, rovněž nebyl splněn.

Město pozemek nakonec kynologickému klubu nabídlo. „Jenže u Bažantnice, kde bychom museli podle úředníků zaplatit 300 tisíc za vynětí ze zemědělské půdy,“ stýská si Podstránský.

Město se brání, že na besedu u kulatého stolu, kde mohli své návrhy přednést, pejskaři nepřišli. „Ve Zpravodaji pak psali, že pejskaři neměli zájem. Jenomže to není pravda. O besedě se prostě nedozvěděli“ tvrdí chovatel.

Zoufalý pejskař Podstránský poslal stížnost zastupitelstvu na nečinnost vedení radnice. A reakce? Za týden mu volal nadřízený v zaměstnání, ředitel Charity Jašek. Oznámil mu, že na něho vytvářejí z města tlak, jmenovitě starosta Pavel Heřman a jeho zástupkyně Marie Černá. Má prý zabránit občanské angažovanosti svého zaměstnance, když město dává Charitě každoročně nemalé dotace na četná zařízení a aktivity. Jinak si prý s ním bude muset vážně promluvit. Rozhovor s šéfem Podstránský hodnotí jako výhrůžku propuštěním z práce.

Petr Podstránský není jen nadšený pejskař, ale také loajální zaměstnanec Charity. Ve prospěch svých čtyřnohých přátel se chce nadále angažovat, ale Charitě škodit nechce. Tak raději podal výpověď. „Budu shánět zaměstnání tam, kde na mne vedení třebíčské radnice nebude mít oprať,“ říká s nadějí v hlase.

Je tento příběh pravdivý? Nemám důvod mu nevěřit. Předně - co by Podstránský měl z toho, kdyby podával zkreslené informace? Ve prospěch pravdivosti jeho slov mluví i současná radniční praxe. Představitelé radnice, Pavel Pacal a Jaromíra Hanáčková, si ztěžovali na redaktora Českého rozhlasu Michala Malého kvůli reportáži o „amarounech“, nevkusnému označení naučné stezky v Židech. I on to vnímá jako nátlak, i když u ředitele neuspěli. Manželka Malého pak nesměla vystavit své fotografie v rámci expozice skupiny Trefos v Zadní synagoze.      

 

František Ryneš