Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy V BOPO je kontaminace arsenem
V BOPO je kontaminace arsenem PDF Tisk Email
Pondělí, 23 Září 2013 06:54

Již dlouho se v Třebíči spekuluje o tom, že v bývalém areálu BOPO, do kterého město Třebíč neuvěřitelným způsobem rve další a další peníze, jsou místa se zvýšenou kontaminací jedy. Je to logické, ve spalovně byl kotel, kde se celá desetiletí likvidovaly např. zbytky kůží a jiný nebezpečný odpad. Vedení města i majitel firmy TTS Richard Horký dosud tvrdili, že to je pomluva. Nyní se ukázalo, že je to skutečnost.

Podle správy hygienické služby, kterou má naše redakce k dispozici, bylo objeveno místo, kde kontaminace překračuje hranici hygienické normy. V objektu bývalé kotelny chce město zřídit dům dětí. To se nelíbí opozičním zastupitelům. Argumentace starosty Pavla Heřmana (HZNR!) a jeho prvního zástupce Pavla Pacala (Pro Třebíč) je šokující. Jedy byly zjištěny jen na jednom místě a kontaminace prý hygienické normy překračuje jen málo, tvrdili na zastupitelstvu. „Je to jedna hromada rumu, když se odveze, je po kontaminaci“.

 

Jenomže takové tvrzení kulhá na obě nohy. Zastupitel Jaromír Barák poukázal na to, že hromada rumu byla odněkud v areálu vyvezena. Je tedy reálné nebezpečí, že se v některých prostorech nachází mnohem vyšší kontaminace, kterou namátková kontrola hygieny nemohla objevit. Bylo by třeba celý areál důkladně prověřit a dekontaminovat. Vždyť si tam budou hrát naše děti. Apel Baráka zůstal bez odpovědi. To se teď stává často.

František Ryneš