Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Posvítí si na Lagunu
Posvítí si na Lagunu PDF Tisk Email
Úterý, 17 Září 2013 09:56

Vícepráce za 5 miliónů korun při dostavbě areálu Laguna, které schválila rada města, nedají opozici spát. Zastupitelům především chybí informace. Zastupitel Vašíček (ČSSD) se dokonce domnívá, že mohl být porušen zákon o zadávání zakázek. První místostarosta stavbu hájí s tím, že město koupilo v roce 2008 projekt dostavby od firmy TTS Richarda Horkého za 2, 8 (!!!) miliónu korun, které by propadly v niveč.

Na čtvrtečním jednání zastupitelstva přednesl Vašíček vysoce odborný příspěvek, kterým dokládá, že skutečné navýšení ceny bylo mnohem vyšší než 5 miliónů. Mnohé z uznaných víceprací jsou podle něho obsaženy již v zadání zakázky a nemohou být tedy vícepracemi. Také vyvolané investice zakázku tiše navyšují až o deset miliónů. Celkem se může jednat ne o 8%, jak tvrdil Pacal, ale o částku mnohem vyšší, což by porušení zákona znamenalo. „Něco takového jsem nezažil,“ řekl Vašíček. „Změny jen na obkladech za 18,4% a bez soutěže? Chybí dva změnové listy. Proč?“ horlil. První místostarosta Pacal ho chtěl razantně uzemnit tvrdým slovním úderem. „Ve stavbách se možná vyznáte, ale ve financování asi ne,“ chtěl pokořit odborníka ve stavebnictví.

Z poměrně dlouhé diskuze našel východisko svým návrhem Jaromír Barák (HZNR!). Podle něho je nutno dát dostavbu prověřit kontrolním výborem města. S tím souhlasila i koalice, snad díky své většině v kontrolním výboru poté, co starosta Pavel Heřman nechal odvolat Marii Rynešovou.
Barák také navrhl, aby na provozovatele dostavěného areálu bylo vypsáno nové výběrové řízení. Každoroční doplatek ve výši 5 miliónů, kterým město kryje ztrátu sdružení Yashica a TTS, se mu zdá nehorázný. "Půjde o jiný objekt, než na jaký má sdružení uzavřenou dlouhodobou smlouvu, říká Barák. Uvidíme, zda jeho návrh najde u vedení města pochopení. 

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 17 Září 2013 10:16