Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Pro Kapucín pracovali ilegálové
Pro Kapucín pracovali ilegálové PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Září 2013 07:30

Policisté zrealizovali před dvěma týdny dvě správní vyhoštění cizích státních příslušníků, kteřína území České republiky vykonávali  nelegálně výdělečnou činnost. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách provedla hlídka odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v  součinnosti s pracovníky oblastního inspektorátu bezpečnosti práce kontrolu na objektu základní školy Benešova v Třebíči, kde v současné době firma Kapucím provádí rekonstrukci budovy. Na střeše se provádí zateplování.

Policisté zde při výkonu pracovní činnosti zjistili dva cizince - šestadvacetiletého a třiapadesátiletého státního příslušníka Ukrajiny. Policisté zjistili, že muži mají platné polské schengenské vízum, které je ale neopravňuje k tomu, aby v České republice vykonávali výdělečnou činnost. Vzhledem ke skutečnosti, že oba cizinci vykonávali nelegální práce na území naši republiky, byli zajištěni k provedení dalších úkonů.

„Po nezbytném zadokumentování případu bylo zahájeno správní řízení ve věci správního vyhoštění.  Následující den jsme vydali rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států Evropské unie na dobu dvou let a současně jsme vydali rozhodnutí o nákladech řízení a výjezdní příkaz, “ řekl k případu plk. Mgr. Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Budou vráceni zpět do Polska.

 

Není to první případ, kdy na stavbě prováděné společností Kapucín pracovali nelegálně pracovníci. Například v červnu 2011 byla sociálkou provedena kontrola nelegálního zaměstnávání při stavebních úpravách na objektu budovy městské policie v ulici Bedřicha Václavka č.p. 59/11 v Třebíči. Jedna z prověřovaných osob byla vedena jako uchazeč o zaměstnání a neoznámila výkon nekolidujícího zaměstnání. Tato skutečnost byla postoupena místně příslušnému úřadu práce k vyřízení.

Na obou případech je zarážející, že se jednalo o městské zakázky, o kterých tvrdila firma Kapucín, že se nebude ucházet kvůli konfliktu zájmů. Přesto společnost Kapucín zakázky dostala. Proč si firma, kde je jednatelem radní Martin Svoboda (Kapucín –VV) a v zastupitelstvu jsou ještě další dva manažeři firmy Petr Škarabela (Kapucín-HZNR!) a Milan Šťastný (Kapucín-Břehy), neuhlídá nelegální práci na svých stavbách? Vysvětlení může být banální. Nelegálové jsou levnější a peníze ani skautům nesmrdí.


František Ryneš