Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Amarouny potichu mizejí
Amarouny potichu mizejí PDF Tisk Email
Sobota, 24 Srpen 2013 13:43

Město dalo odstranit nevkusné označení z dalšího domu v Židech. Značkám místní občané přezdívají „amarouny“. Poté, co zmizelo označení na koso postaveným červeným čtvercem z penziónu U Černého orla, byl stejný paskvil odstraněn i z bývalé dozrávárny banánů. Objekt dnes patří podnikateli v tepelném hospodářství Richardu Horkému a má z něho být penzion.

O kontrole označení památek UNESCO v Třebíči, kterou  v červnu provedli úředníci odboru ochrany památek z Ministerstva kultury ČR spolu se Stáním památkovým ústavem, jsme již referovali. Kontrola proběhla přímo v Třebíči a městský úřad byl s jejími závěry seznámen čtyřstránkovým dopisem.

Označení nebylo řádně povoleno. I když dnes radnice vydává stanovisko ministerstva kultury za povolení,  dopis naše úředníky vyvádí z omylu. Ministerstvo nařídilo nepovedené značení památek odstranit. Některé svítící „šantánové lucerničky“ zmizely hned, jiné dostaly čtyřletou lhůtu na odstranění. Několik červených kosočtverců, vyrobených z nekvalitního skleněného materiálu, se rozlomilo a tak se samo znehodnotilo.

 

Památkářům se nelíbí řada věcí. Především předložený projekt neodpovídá skutečnému provedení. Požadovali také písemný souhlas autora loga, který město nemá a zřejmě o něj ani nepožádalo. Bylo rozmístěno více značek a na jiných místech, než bylo uvedeno v projektu. A v neposlední řadě se jim nelíbilo takové umístění, že došlo ke snížení důstojnosti památek. Město si nevyžádalo ani souhlas Státního památkového ústavu, pracoviště Telč, kam Třebíč územně patří. Představitel města Pavel Pacal (Pro Třebíč) argumentoval tím, že jejich souhlas není potřeba.

Autorem zhotovení a umístění značek s emblémem památek UNESCO, dotvořených o červený kosočtverec, někde svítící, je třebíčský architekt František Stankay. Za návrh inkasoval 100 tisíc korun. Dalších 200 tisíc stála realizace. Bez výběrového řízení zakázku dostal k realizaci Relative Design, firma Elektro Klíma provedla montáž. Další peníze si vyžádalo sejmutí některých značek.

Díky reportéru Českého rozhlasu Region Michalu Malému se celá kauza dostala na veřejnost. To vyvolalo hněv místostarosty Pavla Pacala, který si dokonce jel stěžovat na vedení stanice. Ani redaktor České televize Radovan Daněk z Jihlavy, jehož reportáž velmi objektivně pojednávala o „výzdobě“ Zámostí, nebyl ušetřen stížností Pacala na vedení ČT. K něčemu podobnému se naposledy uchýlili „ostří hoši z Třebíče“ – Miloš Mašek a spol., který napadl kameramana a byl za to odsouzen.

Reportáže rozhlasu i televize byly pravdivé a vyvážené. Proto obě veřejnoprávní instituce nespravedlivou kritiku odmítly.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 24 Srpen 2013 14:05