Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Amarouny znovu na pranýři
Amarouny znovu na pranýři PDF Tisk Email
Středa, 31 Červenec 2013 12:16

Před nedávnem provedli úředníci odboru ochrany památek z Ministerstva kultury ČR spolu se Stáním památkovým ústavem kontrolu označení památek UNESCO v Třebíči. Kontrola se zaměřila na označení naučné stezky Zámostím. Značkám místní občané přezdívají „amarouny“. Kontrola proběhla přímo v Třebíči a městský úřad byl již s jejími závěry seznámen dopisem z minulého týdne.

Památkářům se nelíbí řada věcí. Především předložený návrh neodpovídá skutečnému provedení. Požadovali také písemný souhlas autora loga, který město nemá a zřejmě o něj ani nepožádalo. Bylo rozmístěno více značek a na jiných místech, než bylo uvedeno v projektu. A v neposlední řadě se jim nelíbilo takové umístění, že došlo ke snížení důstojnosti památek. Město si nevyžádalo ani souhlas Státního památkového ústavu, pracoviště Telč, kam Třebíč územně patří. Představitel města Pavel Pacal (Pro Třebíč) argumentoval tím, že souhlas není potřeba.

Autorem zhotovení a umístění značek s emblémem památek UNESCO, dotvořených o červený kosočtverec, někde svítící jak šantánová lucerna, je třebíčský architekt František Stankay. Za návrh inkasoval 100 tisíc korun. Dalších 200 tisíc stála realizace. Bez výběrového řízení zakázku dostal k realizaci Relative Design. Lízla si i firma Elektro Klíma za subdodávku. Další peníze si vyžádalo sejmutí některých značek.

Krátce poté, co se skandál díky reportérům Českého rozhlasu Region objevil, potichu zmizely některé zvláště nepovedené exempláře z fasád. Několik červených kosočtverců, vyrobených z nekvalitního skleněného materiálu, se rozlomilo a znehodnotilo.

Dopis z ministerstva kultury vyjmenovává nedostatky a nařizuje městu je odstranit. Jak se tohoto úkolu radnice zhostí budeme čtenáře informovat

František Ryneš