Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Heřman lže, a když se to provalí, lže dál
Heřman lže, a když se to provalí, lže dál PDF Tisk Email
Pátek, 10 Květen 2013 00:00

Psali jsme již o tom, že stálicí na nebi třebíčského zastupitelstva je nespokojenost opozice se službami společnosti AVE. Jde o společnost, která v Třebíči provádí úklid a provozuje logistické centrum na svoz a dočasné ukládání odpadu a uklízí ulice. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) na minulém zastupitelstvu tvrdil, že má dopis inspekce životního prostředí, který neshledal pochybení při provozu skládky. Radní ani vedoucí odboru Krčál však dopis neměli k dispozici. Snad proto, aby mohl Heřman o jeho obsahu lhát.

V dopisu ředitele ČIŽP Jana Slance, který má redakce k dispozici, se totiž píše, že „nastaly problémy s provozem centra v létě roku 2012 a nadále pokračují…“. Až v březnu letošního roku (!!!) však požádal strosta Heřman o prošetření.

 

A dále v dopisu České inspekce životního prostředí stojí: „Pokud tedy byly, jak z dopisu pana starosty Města Třebíče vyplývá, již v létě roku 2012 známy skutečnosti, na jejichž podkladě bylo potřebné provést kontrolu dodržování povinností provozovatele podle tehdy platné právní úpravy ochrany ovzduší, byl městský úřad kompetentním orgánem ke kontrole a případnému správnímu řízení ve věci uložení pokuty a nápravného opatření.“ Jinými slovy: Heřman a jeho lidé mohli již v létě 2012 se společností AVE pořádně zatočit. Nestalo se tak.

Snad proto, že firma sponzoruje Třebíčský operní festival? Že poskytuje Třebíč Nuclears halu na provoz trenažéru? Nebo za tím je ještě něco víc?

Ale vraťme se k dopisu inspekce. V závěrech z kontroly stojí:

Stavba je nevhodně umístěna, při její realizaci nebyla dostatečně řešena problematika vlivu provozu na okolní zástavbu, utčenou k bydlení. … Při povolování v jednotlivých fázích řízení došlo k podcenění možnosti vzniku prašnosti a emisí pachových částic. … Možnost řešení obtěžování zápachem, resp.postihu provozovatele příslušným obecním úřadem (město Třebíč) v době platnosti původní právní úpravy na úseku ochrany ovzduší nebyla využita. … Opatření ke zjednání nápravy  … nyní nelze uložit (nyní provozovatel neporušuje žádnou povinnost). … Zřejmě nejúčinnějším řešením záležitosti je přemístění provozovaného zařízení mimo obydlenou oblast.“

Co z toho plyne kromě toho, že Heřman o obsahu dopisu neustále lže? Město bude muset tlačit na společnost AVE, aby skládku přemístila. Tím směrem podle našich informací směřují jednání. Ale AVE není dnešní. Požaduje pozemek zdarma nebo za symbolickou cenu a uhrazení nákladů za stěhování. Ty mohou dosáhnout miliónové hodnoty. Za škodu, která byla takto městu způsobena, někdo musí nést odpovědnost a škodu městu, tedy nám všem, nahradit. Mohl se dokonce dopustit trestného činu, protože špatně nakládal se svěřeným majetkem. Uvidíme, jak to vyhodnotí orgány činné v trestním řízení.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 14 Květen 2013 06:21