Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Dvě vítězství u soudu
Dvě vítězství u soudu PDF Tisk Email
Pondělí, 22 Duben 2013 14:45

Dva soudní spory během jednoho týdne dopadly ve prospěch města Třebíče. Oba rozsudky vynesl soudce třebíčského okresního soudu Jan Hurdík.

První z nich se týkal požadavku správce konkurzní podstaty firmy Lima Real Ing. Nožičky na zaplacení zhruba třiceti miliónů korun z údajně neplatné kupní smlouvy na pozemky pod supermarketem Lidl. Od města ho koupila společnost Lima Real za 7,5 miliónu korun a obratem prodala developerovi o 20 miliónů dráže. Žaloba byla založena na skutečnosti, že záměr pozemky prodat nebyl řádně vyvěšen na úřední desce města. Soudce Jan Hurdík si na odůvodnění usnesení nechal zákonnou lhůtu. Je pravděpodobné, že se konkurzní správce odvolá, jeho argumenty jsou poměrně silné a dokazatelné.

Druhým soudním sporem byla žaloba Budišova.

Projekt revitalizace zámků v Třebíči a v Budišově Bono Publico měl přinést Budišovu 110 miliónů korun. Třebíč však od projektu odstoupila poté, co policie začala šetřit údajné předražení. V kauze figuroval tehdejší starosta Péťa (ČSSD). Pro redaktory ČT Nova, kteří natáčeli rozhovor skrytou kamerou, padlo i jméno Věry Jourové (dříve ČSSD, dnes ANO 2011), pro kterou prý byl určen úplatek v řádu miliónů. Jenomže se to nepodařilo prokázat, Jourová byla propuštěna a vysoudila náhradu škody.  

Zda Budišov vysoudí 110 miliónů za zmařený projekt později závisí v první řadě na tom, zda se odvolá. Případná prohra by ale velmi zatížila rozpočet městysu.

Třebíčská radnice může být zatím v klidu. O odvolání nebude pravděpodobně v tomto volebním období rozhodnuto.

František Ryn