Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy ZMVŠ svému konci opět blíž?
ZMVŠ svému konci opět blíž? PDF Tisk Email
Pátek, 19 Duben 2013 07:26

Poté, co byla loni pozastavena akreditace tří ze čtyř studijních oborů Západomoravské vysoké školy, soustředilo se její vedení na snahu akreditovat nové obory. Představitelé města i školy se předháněli v prohlášeních, jak moc jim škola leží na srdci. Záchranou měly být obory Ekologie a ochrana prostředí, Ekonomika a management (rozšíření stávajícího programu) a úplně nový obor Historické vědy. Všechny tři žádosti však akreditační komise v polovině února zamítla.

Vedení školy se nevzdalo. Pokusilo se posílit pedagogický sbor a vyargumentovat námitky akreditační komise. Ta se sešla v úterý. Pochopitelně nás zajímal závěr jednání.

Oficiální zápis bude vyhotoven až za dva týdny. Úřednice sekretariátu však nahlédla do „poznámek kolegů“ a z nich zjistila, že obory, kterým byla loni pozastavena akreditace, ji mají prodlouženu pouze do října, kvůli dostudování současných studentů. „U nově požadovaných akreditací, Ekologie a ochrana prostředí, tady mám jen poznámku, že nebylo vyhověno, nesouhlas tedy trvá. Není zde žádné zdůvodnění, budete si muset počkat na zápis,“ četla z poznámek sekretářka tajemníka komise.

Konec výuky na Západomoravské vysoké škole se blíží mílovými kroky. Představitelé města se tváří, jako by jim to bylo úplně jedno. Ze zápisů z porad rady města nelze vyčíst aktivity směrem k záchraně školy, natož bití na poplach. Bez aktivního přístupu zakladatelů, Města Třebíče, akciovky Vivat academia a Hospodářské komory okresu Třebíč, jde loď ZMVŠ nezadržitelně ke dnu. Nemůže, kromě informatiky, přijímat nové studenty. Bez studentů nebudou peníze ze školného, nebude na provozní náklady a na mzdy pedagogů. Stanovisko vedení školy se nám dnes nepodařilo získat. Fungoval jen telefon studijního oddělení, kde však nikdo nic nevěděl. Až na sdělení, že ani rektor ani prorektor, ani kvestor nejsou k zastižení.

Nezávidím rektorovi Marku Matějkovi. Musí se cítit jako pověstný kůl v plotě. Pro regionální tisk se vyjádřil takto: „Problému odlivu mozků si je vědomo mnoho skupin, počínaje hospodářskou sférou a zastupiteli města konče. Já však postrádám vůli sjednotit postup a podpořit kroky, které by mladé a vzdělané či po vzdělání toužící lidi v regionu udržely. Je nejvyšší čas přejít od slov k činům a my jsme připraveni se na tom podílet.“ Myslím, že je již spíše pozdě.

Kdo jsou ti, kteří mají na současném stavu svůj velký podíl? Ve správní radě sedí za město starosta Pavel Heřman (HZNR!). Již při zakládání školy se netajil negativním názorem, VŠ podle něho do Třebíče nepatří. Sedí zde dále nejvlivnější muž rady, místostarosta, nebo spíše neoficiální starosta, Pavel Pacal (Pro Třebíč). A „poloviční“ místostarosta, učitel Pavel Svoboda (TOP 09). Za Vivat academia neprůhledný Miroslav Wolf s možným vztahem na firmu Gordic z Jihlavy, málo zkušená dcera „otce zakladatele“ Markéta Křivanová a Michaela Kemlarová. Dozorčí rada je složena ze zástupců hospodářské komory Igora Uherčíka, Jana Hejátka, který býval v představenstvu HK konsekventně proti pomoci vysoké škole, a úřednice Jitka Neumannová.

Bezprostředně školu řídí rektor, teolog a historik Marek Matějek. Věnuje veškeré své úsilí záchraně školy. Proděkan Viktor Velek je muzikolog bez zkušeností z akademické sféry. Sedí ještě na půl židle v redakci Horáckých novin. Josef Dušek z Prahy je „létající kvestor“. Standardní odpověď sekretářky do telefonu je: „Pan kvestor je zde jen v pondělí."        

Co dělat s touto tristní situací? Především závěr akreditační komise máme pouze v neoficiální podobě, nelze tedy ověřit. Pak může do hry vstoupit ministerstvo školství a obory přes nesouhlas komise akreditovat. To je však nepravděpodobné a nevím o případu, kdy se tak stalo. Jediný obor – Informační technologie – školu neuživí.
Možná se najde silný strategický partner, který odkoupí akcie Vivat academia a hlasovací práva od města a hospodářské komory. Do klína mu spadne lukrativní budova a pozemky. S jediným akreditovaným oborem a dvacítkou studentů může vystačit, jestli v tom umí chodit. Až školu ovládne, i akreditace možná přijdou.

František Ryneš