Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Amarouny - mezinárodní ostuda!
Amarouny - mezinárodní ostuda! PDF Tisk Email
Pondělí, 08 Duben 2013 09:18

Již jsme informovali o tom, že koncem minulého roku se na fasádách některých objektů v třebíčské čtvrti Zámostí objevily podivné orientační značky. Základem je emblém památek UNESCO, tvořivě doplněný jakousi „šantánovou“ červenou lucerničkou. Na některých objektech na špici postavený červený kosočtverec, evokující hodně hambaté souvislosti, po setmění svítí! Právě to se nelíbí občanům i tvůrci modelu Zámostí, Stanislavu Vrškovi.
Ten dokonce srovnává blikající červený kosočtverec s označením veřejných domů. Podobný názor má i fotograf a grafik Boris Kjulleněn. Označil „výzdobu“ za nesmyslnou, každý v Židech ví, že je ve čtvrti UNESCO. „Nové značky nikam nesměřují, je to neestetické a nesmyslné,“ tvrdí. Ředitelka národního památkového ústavu z Telče Martina Veselá, pod kterou třebíčské památky spadají, jde v odsudku ještě dál. „Z hlediska památek je to degradující,“ spravedlivě se rozhorlila a avizovala kontrolu.

Celou kauzu, která má již dnes mezinárodní rozměr, odstartoval na zastupitelstvu Miroslav Zahrádka (KSČM). Chtěl vědět o hyzdících výtvorech podrobnosti.

Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) vysvětlil, že autorem paskvilu je Ing.arch. František Stankay. Za návrh inkasoval 100 tisíc! Dalších 200 tisíc stála realizace. Bez výběrového řízení zakázku dostal Relative design, agentura, o které se proslýchá, že je personálně spřízněna s ředitelkou kulturního střediska města. Lízla si i firma Elektro Klíma subdodávkou.

Pacal tvrdil, že oslovil ministerstvo kultury, kmenovitě Michala Beneše, který má památky UNESCO na starosti. Ten mu prý odpověděl, že s emblémem není problém, musí ho však schválit památkáři. Jejich souhlas dala Mgr. Matoušková z třebíčské pobočky. Jak se nám však podařilo zjistit, bylo to pod silným tlakem právě Pavla Pacala.

Český rozhlas region se kauzou zabýval minulý týden. Oslovil ministerského úředníka Michala Beneše otázkou, proč vydal povolení. Beneš nevycházel z údivu. Dopis do Třebíče přiznal, jeho obsah se však výrazně liší od Pacalovy interpretace.

Upozornil, že ministerstvo nedává povolení, ale jen doporučuje. A co mu vadilo? Především předložený návrh neodpovídá skutečnému provedení. Požadoval také písemný souhlas autora loga, který město nemá a zřejmě o něj nepožádalo. A v neposlední řadě umístění tak, aby nedošlo ke snížení důstojnosti památek. K tomu na některých místech evidentně došlo. Ministerská komise přijede prošetřit prohřešky do Třebíče v nejbližší době.

Aféra už má mezinárodní rozměr. „Je pravděpodobné, že budeme požadovat odstranění všech znaků, které modifikují oficiální znak organizace UNESCO, řekla Českému rozhlasu Barbara Blacharova, která má v této organizaci na starosti otázky týkající se kulturního dědictví.

Mezi obyvateli Třebíče vyvolává znetvořený znak památek UNESCO spíše údiv a smích. Překřtili si červený svítící kosočtverec na „amarouny“, připomíná skutečně umělou stravu televizních Návštěvníků. Když se ovšem doví, kolik tato legrácka stála, dostaví se zlost. Pejorativní výzdoba Židů má být totiž ještě doplněna červenými kosočtverci v dlažbě. Od zdrojů na městském kulturním středisku pochází jinak neověřená informace, že šly do stoupy propagační materiály oslav 10 let v seznamu UNESCO. Tam byl emblém ještě více znetvořen doplněním o jakési zvonečky.

Je otázkou, kdo takové plýtvání zaplatí. V té souvislosti je zajímavé, že rada města ředitelce MěKS Jaromíře Hanáčkové upravila plat. Evidentně jde o podstatné zvýšení. Na kolik, to Pavel Pacal tají. Prý jde o důvěrnou informaci.

Český rozhlas požádal starostu Pavla Heřmana (HZNR!) o názor na mikrofon. Redaktoři asi předpokládali, že mu stále ještě jde o vzhled Třebíče a Židů zvláště. Odmítl. Dnes mu jde asi o úplně jiné věci. Totéž odmítl i Pavel Pacal. Obhajovat neobhajitelné je nevděčná úloha. Zvláště když je do voleb něco málo víc než rok.

František Ryneš