Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Úklidová smlouva s AVE? Výsměch!
Úklidová smlouva s AVE? Výsměch! PDF Tisk Email
Sobota, 16 Březen 2013 00:00

Stálicí na jednání zastupitelstva v Třebíči je úklid ulic a veřejných prostranství. Pod tlakem poskytlo vedení radnice opozici smlouvu o dílo z poskytovatelem úklidových služeb – firmou AVE. A znění smlouvy je více než zajímavé. Na jednání zastupitelstva na podivnosti upozornil Jaromír Barák (HZNR!).

Prohlásil, že smlouva je naprosto nevhodná pro zimní údržbu. Lhůty na odstranění nedostatků, když se „uklízečům“ nedaří práce vykonat jsou zbytečně dlouhé a prakticky bez sankcí. Vrcholem úřednického šlendriánu je příloha č. 4, která hovoří o tom, že za úklid je zodpovědná firma ČIKOM! Ta už ale rok úklid neprovádí. Společnost AVE tedy může být klidná, i kdyby ve smlouvě byly sankce. Pokutu by podle radnice musel platit ČIKOM!

Jaromír Barák navrhl, aby byla špatná smlouva vypovězena nebo aby příslušný zástupce starosty Pavel Svoboda (TOP 09), který má úklid v gesci, s firmou vyjednal změnu smluvních podmínek.

 

Pavel Svoboda se bránil proti tomu, že by s AVE jednal jen on sám. Prý celé vedení. V tom má pravdu. Odpovědnost má rada a zejména starosta Pavel Heřman (HZNR!), který špatnou smlouvu za město podepsal. ČIKOM se prý do smlouvy dostal jen ve vzoru prací pro rok 2011/12, znělo trochu fousaté zdůvodnění místostarosty.

Názory nespokojených občanů předneslo hned několik opozičních zastupitelů, kteří vyjádřili nespokojenost občanů a přednesli i konkrétní příklady špatné práce. A tak se veřejnost dozvěděla o „uklízení“ nepořádku do kanálů nebo nesrovnalostech mezi údaji GPS a fakturovanou prací.

Ivo Uher (ODS) uzavíral diskuzi tvrzením, že se úklid města očividně a radikálně zhoršil, že ČIKOM pracoval lépe. Přitom důvodem vypovězení smlouvy byla údajně nekvalita práce. „To jsem nikdy neřekl, že ČIKOM pracuje nekvalitně,“ tvrdil v rozporu s pravdou Pavel Svoboda. I přítomné novináře, kteří si jeho výroky pamatovali, očividná lež zaskočila. Svoboda tvrdil, že při výběrovém řízení ČIKOM nabídl úklid za 10 miliónů, kdežto AVE něco přes 4 milióny. Jaromír Barák replikoval, že to AVE mohla klidně nabídnout, když ve smlouvě nejsou žádné sankce.

Jak je v Třebíči zvykem, diskuze nevyústila v žádné usnesení. Zarážející je, že vedení radnice se chovalo daleko více jako vedení AVE než jako volení zástupci občanů.

František Ryneš