Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Zdravka půjde za čtyři!
Zdravka půjde za čtyři! PDF Tisk Email
Pondělí, 11 Březen 2013 22:35

Radnice chce prodat bývalou zdravotní školu v Hasskově ulici za pouhé 4 milióny (!) korun. Poměrně rozsáhlá budova se strategickou polohou ve středu města má ovšem trojnásobně vyšší tržní hodnotu. Potvrdil nám to renomovaný realitní makléř. Ale to by ji musela třebíčská radnice nabízet způsobem, jak se prodej nemovitosti nabízet má.

Čtvrtečnímu zastupitelstvu tedy radní navrhnou prodat školu hluboko pod cenou. Tržní odhad byl více než deset miliónů. Koupí ji výrobce výtahů, společnost Trebilift. Prý chce budovu přestavět na sídlo společnosti, to je kanceláře, a na byty. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) tvrdí že tam (zatím?) nebude žádná výroba.

Starosta Heřman se na tiskovce tvářil, že zájemce městu vytrhl trn z paty. Pravda, zájem kdysi projevila společnost Archatt Památky, nabídla dva milióny, radnice odmítla, ale dál pro prodej nic účinného nedělala. Budova prý nebyla sedm let užívána a chátrala. Jenomže to není tak úplně pravda. Budovu několik let používala sousední střední škola, musí tedy dostatečně vyhovovat hygienickým normám. Daleko pravdě bližší mohou být spekulace, které kolují na radnici.

Budovu je za každou cenu třeba prodat, aby se nemohla stát třeba jen dočasným útočištěm Domu dětí a mládeže. Ten je totiž třeba postavit za obrovské finanční náklady v areálu bývalého BOPO. Proč? No přece proto, aby se tam něco dělo a aby byly zdůvodněny desetimiliónová investice do tamní infrastruktury. Generální rekonstrukce kanalizace, veřejné osvětlení, oprava cest a chodníků, atd. Přitom umístění DDM v průmyslové zóně, kde sídlí výrobna bot, pletárna ponožek, kotelna, elektrofirma a další, není zrovna to pravé ořechové. I rodiče dětí si to uvědomují a nelíbí se jim to.

Dnes v areálu BOPO natáčela Česká televize. Zabránit natáčení se, jak jsme mohli pozorovat, pokusil sám majitel Firmy Elektro Klíma, ale redaktor Radovan Daněk se nedal. Vždyť jde o veřejné prostranství, jak i radní rádi tvrdí.

Prodej lukrativních nemovitostí hluboko pod cenou není v Třebíči nic ojedinělého. Pomineme-li pozemky na Vídeňském rybníku pod Intersparem a Lidlem, na Hájku pod Sparem a Penny v Borovině u benzínky, kde město mohlo tratit až 52 miliónů, jmenujme alespoň prodej domu a restaurace Betlém, také za pusinku.

Dá se předpokládat, že čtvrteční zastupitelstvo prodej zdravotní školy schválí. Koalice opozici opět převálcuje. Na firmě Trebilift může zůstat odér napomáhání podivným radničním praktikám podobně, jak je tomu u „podnikatelů“ v areálu BOPO. Ale ono to za pár let vyčichne.

František Ryneš