Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Blíží se konec ZMVŠ Třebíč?
Blíží se konec ZMVŠ Třebíč? PDF Tisk Email
Pondělí, 25 Únor 2013 00:00

Poté, co byla loni pozastavena akreditace tří ze čtyř studijních oborů Západomoravské vysoké školy, soustředilo se vedení školy na snahu akreditovat nové obory. O tom jsme referovali v červenci minulého roku. Představitelé města i školy se předháněli v prohlášeních, jak moc jim škola leží na srdci. Záchranou měly být obory Ekologie a ochrana prostředí, Ekonomika a management (rozšíření stávajícího programu) a úplně nový obor Historické vědy. Všechny tři žádosti však akreditační komise minulý týden zamítla.

Důvody byly u všech studijních programů velmi podobné. Např. u rozšíření programu o Ekonomiku a management se akreditační komisi nelíbí skladba studijních předmětů, která neodpovídá názvu studijního oboru a profilu absolventa. Studijní obor je pojat velmi široce, bez hlubšího vhledu do jednotlivých problematik. Nevyjasněný je obsah a rozsah SZZk. Témata bakalářských prací jsou orientována výhradně na problematiku managementu. Nedostatečné personální zabezpečení studijního oboru, někteří vyučující nevykazují odpovídající publikační činnost k předmětům, které zajišťují. Na pracovišti není vytvořeno jádro habilitovaných vyučujících, kteří by neměli další významné úvazky na jiných institucích a kteří by byli publikačně činní v oboru, a vytvářeli tak perspektivy pro další rozvoj studijního oboru.

 

Škola má dnes více než 500 studentů a budovu tržní hodnoty více než 20 miliónů korun, pak ještě pozemky, které mají také svoji hodnotu. Jak vosy na med se slétají strategičtí partneři, kteří by rádi profitovali z jejího konce. Zdá se, že zástupci města ve správní radě v čele s Pavlem Heřmanem (HZNR!) jen nečinně přihlížejí, soukromá Vivat academia je v této chvíli nečitelná. Ostatně Heřman měl výhrady ke k vysoké škole v Třebíči již při jejím vzniku. Také poslední personální změny ve vedení školy koncem loňského roku naznačily, že se může jednat o řízenou likvidaci. Uvidíme, co nám řeknou zástupci vedení školy, až budou tento týden k zastižení.

František Ryneš