Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Telefonní seznam šetří policie
Telefonní seznam šetří policie PDF Tisk Email
Pátek, 15 Únor 2013 10:10

Stalo se mnohým podnikatelům v Třebíči. V poště našli fakturu na zaplacení několikatisícové částky za zveřejnění v telefonním seznamu. Mnozí si naběhli a zaplatili, aniž si dobře přečetli, oč kráčí.

Z malinkým písmem napsaných obchodních podmínek na zadní straně by se totiž dozvěděli, že platba je čtvrtletní splátka, jejíž úhradou uzavírá smlouvu s poskytovatelem „služeb“. Služba tkví v tom, že údaje klienta budou zveřejněny v jakési internetové databázi. Nikoliv tedy v telefonním seznamu, jak ho známe pod názvem třeba Zlaté stránky. Ani ostatní podmínky nejsou výhodné. Smlouvu je jen obtížné vypovědět. Jinými slovy – matení zákazníka hraničící s podvodem.

Kdo za tím stojí? Český telefonní seznam je eseróčko vlastněné Atillou Levente Herczegem, který má trvalé bydliště v Budapešti. Před několika léty koupil společnost od jiného Maďara. Pokus „oblafnout„ podnikatele už tady byl v roce 2008, to firmu ještě vlastnil jiný Maďar, Erich Katona. Princip byl stejný. Matoucí dopis, faktura a oči pro pláč.

 

Společnost Český telefonní seznam s.r.o. má sídlo v rozvalině na ulici Pod Hrádkem v Třebíči. Majitelé rozpadajícího se domku jsou advokáti Robert Scigiel z Brna a Petra Zapletalová ze Zlína. Na první pohled je jasné, že v ruině bez proudu, vody a topení nemůže sídlit žádná společnost, natož pak sedm firem.

Stížnosti občanů nenechali chladnými ani třebíčské kriminalisty. Ředitel Petr Tomášek nám potvrdil, že případ vyšetřují, vyhodnotili ho jako podvod. „Nyní je ve stádiu odeslání mimo okres Třebíč,“ prozradil policejní šéf. „Jedná se totiž o distanční trestnou činnost, které má místní příslušnost jinde“ doplnil Tomášek.

František Ryneš