Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Neprověřuj, ale důvěřuj!
Neprověřuj, ale důvěřuj! PDF Tisk Email
Sobota, 09 Únor 2013 00:00

Tak nějak by mohla znít parafráze otřepaného komunistického hesla z dob totality. A tak nějak si to představuje třebíčský starosta Pavel Heřman (HZNR!) i dnes. Nevěříte?

Když loni kontroloval kontrolní výbor nájemní smlouvy, zejména ty podezřele dlouhodobé kontroloval dobře, Heřmanovi se to nelíbilo. Až tak, že navrhl odvolat členku kontrolní skupiny Marii Rynešovou a vůbec mu nevadilo, že je z jeho volební strany. „Byla tam už jen sama za sebe,“ svérázně vysvětloval svoji zradu. Ano, kontrola odhalila značné nedostatky, zejména v práci úřadu, jmenovitě vedoucího majetkosprávního odboru Pavla Krause. Protokol z kontroly dodnes zastupitelstvo neschválilo a stále schválení pod trapnými záminkami odkládá.

Nyní se situace opakovala v bledě modrém. Také finanční výbor kontroluje. A zejména ekonom Jaromír Barák, také z Heřmanovy volební strany HZNR!

 

Na posledním zastupitelstvu se mu nelíbilo, jakým způsobem hospodaří TTS společně s firmou Yashica na bazénu Laguna. Tam každým rokem natéká 5 miliónů městské dotace na provozní náklady.

Nyní kontrola například objevila, že část provozních nákladů tito hospodáři na městském majetku zpětně vyúčtovávají podnájemníkům. „My budeme pejskařům upírat sáčky na psí exkrementy, zvyšovat poplatek za popelnice a do Laguny cpát peníze, které mohou jít do zisku soukromým subjektům?“ ptal se Barák. „Je nutné vědět, s jakým hospodářským výsledkem je Laguna provozována. Není možné přimhouřit oko a souhlasit se zvýšením vstupného, jenom proto, že o to požádali," pokračoval Barák.

Kontrola užití nemalých dotací by měla být samozřejmostí. A měla by být prováděna odborníky. Takoví na úřadu sedí. Proč to dělají pouze amatéři z řad zastupitelů nebo členů komisí?

Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) oponoval, že provedená kontrola neshledala pochybení. Tedy že je vše na Laguně v pořádku. Jenomže zápis, který má redakce k dispozici hovoří o něčem jiném. Kontrola navíc ani nemohla být provedena řádně, protože na ní nebylo dostatek času. Podle Baráka by zevrubná prověrka musela trvat několik dní a musel by být u ní zkušený ekonom.  

S předsedkyní finančního výboru Irenou Hejzlarovou (Top 09) se pak vedl spor o způsob provádění kontroly. Podle Baráka je Hejzlarová toho názoru, že stačí, když kontrolní skupina zajde třeba do TJ Spartak, nechá si předložit pár faktur a spokojeně se vrátí na základnu.

To nadzvedlo zastupitelku Naděždu Dobešovou (ČSSD), která je tajemnicí TJ Spartak. „Já přece nebudu ofocovat osm šanonů a někam je nosit,“ bránila se mimo mísu, protože to po ní nikdo nechtěl.

K čemu to divadélko mělo posloužit, to se ukázalo v zápětí. Pavel Heřman navrhl odvolat inženýra ekonomie Jaromíra Baráka z finančního výboru. Akce byla předem připravená, ke 14 hlasům koalice se přidala potrefená husa od socialistů.

Že se jednalo o připravenou komedii vzápětí dotvrdila Jolana Smolová (také HZNR!). Upřela na Heřmana obdivný až zamilovaný pohled, však to od jejího rytíře bylo hrdinství, a hned navrhla náhradu. Účetní společnosti Kapucín (!!!) Ivu Malou.

Zdá se, že pravdu mají ti, kteří soudí, že v Třebíči se již z principu nic k lepšímu změnit nemůže. Že politiky si sice vybíráme, kmotři ale zůstávají.

František Ryneš