Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Čistka na radnici začala
Čistka na radnici začala PDF Tisk Email
Středa, 19 Prosinec 2012 09:05

Když na minulém zasedání třebíčského zastupitelstva oznámil místostarosta Pavel Pacal (TOP 09), že na účet města dorazila částka více než 29 miliónů korun jako podstatná část dotace na stavbu tělocvičny ZŠ Horka Domky, zdálo, že se jedná o zprávu pozitivní. Jenomže dotace nedorazila celá. Z původní výše totiž chybí asi 9 miliónů.

Peníze byly zadrženy v souvislosti s policejním vyšetřováním kauzy domnělých úplatků v kauze stavby tělocvičny ZŠ na Václavském náměstí. Před soudcem Vilémem Machálkem se zpovídal obžalovaný ředitel stavební firmy Zlínstav Jiří Stacke. Nakonec byl soudem osvobozen, protože svědkové domnělého úplatku Martin Svoboda (Kapucín – VV) a Milan Šťastný (Kapucín – Břehy) se nemohli shodnout na tom, jak k nabídce úplatku došlo.

Jiří Stacke nejenže se necítí vinen nabízením úplatku, ale obvinil jednatele firmy Kapucín Realizace staveb Milana Šťastného, že se tohoto jednání dopustil on sám. „Dejte mi 350 litrů a smlouvu o subdodávce klidně hoďte do koše,“ měl říci Šťastný.

 

Snaha Zlínstavu o spolupráci s Kapucínem vycházela z doporučení tehdejšího starosty Ivo Uhra (ODS), aby byla do veřejné zakázky zapojena třebíčská firma, tak snadněji uchazeč ze Zlína uspěje. Kapucín sám v soutěži neměl šanci, s několika zaměstnanci nemohl splnit kvalifikační předpoklady. Stacke tvrdil, že na schůzce s ním Milan Šťatný nejprve odmítl jeho nabídku na sdružení firem a navrhl subdodávku, tu však na druhé schůzce také odmítl, když přišel s nápadem na „kešové vyrovnání“ za 350 tisíc. Požadavek na úplatek podle Stacka padl i na třetím jednání, při kterém byl vedle Šťastného i další jednatel a dnes radní Martin Svoboda.

Pacal tvrdí, že se neví, proč bylo těch 9 miliónů u dotace odečteno. „Je to díky chybám z let 2009 až 2010,“ řekl. A hned pokračoval výhrůžkou. „Budou pojmenováni konkrétní lidé, kdo za to může. Je to administrativní lajdáctví, pro které peníze vyletěli oknem,“ horoval Pacal. Z kauzy slíbil vyvodit pracovně právní i politické důsledky.

Činy se za hrozbami opozdily jediný den. Již v pátek, druhý den po jednání zastupitelů, dostal výpověď referent Bedřich Mozor. Na něho již měli Pacal i starosta Pavel Heřman (HZNR!) dlouho „žízeň“. Dosud se však dařilo Marii Černé (TMD) svého chráněnce bránit. Obzvláště zavrženíhodný je způsob výpovědi. Mozorovo pracovní místo bylo zrušeno. Organizační důvody by však připadly v úvahu za předpokladu, že by se o toto místo snížil stav úředníků na radnici. Jenomže se tak nestalo. Ve vedlejším oddělení bylo zřízeno místo s velmi podobným charakterem. Mozor navíc dostal „žhavou“ kauzu na starost až v dubnu letošního roku a podle svého přesvědčení udělal maximum pro to, aby se co největší část dotace městu vrátila.

Kauzu a její personální důsledky budeme dále sledovat.

František Ryneš