Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Úplatkářská kauza tělocvičny: odročeno
Úplatkářská kauza tělocvičny: odročeno PDF Tisk Email
Středa, 28 Listopad 2012 09:27

Další pokračování mělo soudní líčení ve věci kauzy domnělých úplatků v souvislosti se stavbou tělocvičny ZŠ na Václavském náměstí. Před soudcem Okresního soudu v Třebíči Vilémem Machálkem se zpovídal obžalovaný ředitel stavební firmy Zlínstav Jiří Stacke. Nakonec byl soudem vyslechnut jen on, svědkové se omluvili.

Líčení vzalo neočekávaný obrat. Jiří Stacke nejenže se necítí vinen nabízením úplatku, ale obvinil jednatele firmy Kapucín Realizace staveb Milana Šťastného, že se tohoto jednání dopustil on sám. „Dejte mi 350 litrů a smlouvu o subdodávce klidně hoďte do koše,“ měl říci Šťastný, dnes zastupitel Třebíče za Sdružení Břehy.

 

Snaha Zlínstavu o spolupráci s Kapucínem vycházela z doporučení tehdejšího starosty Ivo Uhra (ODS), aby byla do veřejné zakázky zapojena třebíčská firma, tak snadněji uchazeč ze Zlína uspěje. Kapucín sám v soutěži neměl šanci, s pohými několika zaměstnanci nemohl splnit kvalifikační předpoklady.
Stacke tvrdil, že na schůzce s ním Milan Šťatný nejprve odmítl jeho nabídku na sdružení firem a navrhl subdodávku, tu však na druhé schůzce také odmítl, když přišel s nápadem na „kešové vyrovnání“ za 350 tisíc. Požadavek na úplatek podle Stacka padl i na třetím jednání, při kterém byl vedle Šťastného i další jednatel a dnes radní Martin Svoboda (Kapucín – VV). Není v této souvislosti bez zajímavosti, že právě Svobodu letos vyšetřovala kriminální policie z podezření na porušení zákona o konfliktu zájmů. Vinu shledala a proto případ předala k vyřízení přestupkové komisi.

Podle obžalovaného má celá kauza politický podtext. V době krátce před volbami se „Kapucíni“, infiltrovaní na několik kandidátek, pokusili nakydat špínu na tehdejší vedení radnice.

Soudce pak z důvodu nepřítomnosti svědků odložil jednání na 5. prosince. O jeho výsledku budeme čtenáře informovat.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 28 Listopad 2012 10:05