Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy DDM v Borovině je silné téma
DDM v Borovině je silné téma PDF Tisk Email
Pondělí, 05 Listopad 2012 12:53

Radnice dlouho tajila, kam chce přestěhovat Dům dětí a mládeže z Hrádku, kde končí povolení hygieny. „Alternativ je několik. Včas se vše dozvíte,“ opakovaně a poněkud tajemně říkal ještě na jaře místostarosta Milan Zeibert (Břehy). Proslýchalo se, že firma Kapucín na něčem tajně pracuje.

Koncem léta to prasklo. DDM bude v bývalém závodě BOPO v Borovině. V bývalé kotelně se má podělit o prostory s muzeem obuvnictví, které chce zřídit TTS. K tomu ještě bude přidána bývalá čistička a některé pozemky. Vizualizaci plánu z dílny firmy Kapucín dostali zastupitelé na stůl minulý čtvrtek. Přitom studie byla Kapucínu zadána už loni v prosinci. Nesoulad tvrzení Zeiberta se skutečností rozzlobil Naděždu Dobešovou (ČSSD). „Myšlenka zrála dlouho,“ bránil starosta Pavel Heřman (HZNR) jasný rozpor s dřívějším prohlášením. Dlužno říci, že věc vyvolala řadu otázek.

Zastupitel Jaromír Barák (HZNR!) je toho názoru, že náklady budou tak vysoké, že by bylo záhodno zeptat se občanů formou referenda. V případě petice proti dostavbě Laguny totiž místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) smetl požadavek socialistů na referendum slovy, že je již pozdě, stavba běží a prostavěly se tři milióny. Nyní by tedy byl správný čas.

Alternativ se stále nabízí celá řada. Alespoň dvě z nich se jeví jako mnohem výhodnější, než ta borovinská. Město si neví rady, co s kinem Moravia. Leží uprostřed města a na podobné aktivity je jako stvořené. Padají další návrhy. Ani bývalou zdravotní školu se nedaří prodat.

„Proč se vše cpe do Boroviny? Proč chceme vynakládat prostředky města na pulírování bývalé fabriky? Zeptejme se občanů, zda tam chtějí vozit děti,“ říká Barák (HZNR!). Podobné objekty, jako borovinská továrna, jsou po celém světě. Říká se jim „brownfield“. „Jenomže je revitalizují soukromí investoři za svoje peníze, a ne za městské,“ tvrdí Barák.

Opoziční zastupitelka Soňa Olivová upozorňuje, že se v kotelně i v čističce s vysokou pravděpodobností vyskytuje ekologická zátěž. Její odstranění bude stát spoustu peněz. Proto je nutno stav doložit průzkumem.

Sociální demokrat Petr Vašíček pochybení radních vidí v tom, že už na samém počátku úvah nebyla zpracována vyhledávací studie na umístění DDM.

Nyní je ještě čas vše řádně prověřit. Vedení radnice však chce očividně opozici i občany postavit před hotovou věc, jak poslední dobou rádo činí.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 05 Listopad 2012 13:09
 
Komentáře (1)
Lobby
1 Pondělí, 05 Listopad 2012 14:10
Stepan Novak
Je neuveritelne jak se majitele techto pozemku snazi dostat do te oblasti aspon neco a tohle je hodne prmysleny tah. Pokud se jim tam podari dostat DDM, tak mozna do te oblasti nakonec nekdo bydlet prijde, jinak je to tam vsechno neprodejne a nikdo to nehce. Ale je neuveritelne, ze mesto na to pristoupi, ikdyz je to pro 80% trebicaku nevyhodne a ktomu jeste vyberou budovu s eko. zatezi. Jestli toto projde, je to vysmech radnice obcanum.