Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Kauza Bono Publico na pokračování
Kauza Bono Publico na pokračování PDF Tisk Email
Pátek, 21 Září 2012 07:45

Další stání ostře sledovaného soudního sporu proběhlo ve středu u Okresního soudu v Třebíči. A řekněme rovnou, že jsme se opět rozuzlení nedočkali. Zdá se však, že akcie společnosti Bono Publico a Budišova značně stoupají. Městu Třebíč již celkem reálně hrozí zaplacení náhrady škody zmíněným subjektům ve výši 110 miliónů korun. To by ovšem znamenalo totální kolaps rozpočtu města, který je i tak deficitní s dluhem cca 200 miliónů.

O kauze Budišov už jsme referovali. Pro připomenutí. Společný projekt rekonstrukce budišovského zámku a městského křídla třebíčského zámku se neuskutečnil. Důvod? Město Třebíč z realizace vycouvalo. Podle jeho zástupců nemohl být termín realizace splněn. Jenomže to tvrdili zástupci koalice. Opozice se ústy Milana Šťastného (Kapucín-Břehy), spolumajitele stavební firmy a vystudovaného stavaře, několikrát i ve sdělovacích prostředcích vyjádřila, že to stihnout šlo. Nyní je Šťastný v koalici. Vyjádří stejný názor nebo u soudu zalže ve prospěch města?

Soudce Okresního soudu v Třebíči nemá jednoduchou úlohu. Společnost Bono Publico má k dispozici analýzu, kterou vypracoval příslušný odbor třebíčské radnice pro tehdejší vedení. Z ní jasně vyplynulo, že Třebíč nemá na realizaci zajištěny finanční prostředky. Jednalo se o 27 miliónů korun. To značně zpochybňuje oficiální důvod odstoupení od smlouvy - nedostatek času na realizaci. Otázkou je, zda soudce Hurdík tento důkaz připustí, protože o legálnosti jeho opatření mohou vzniknout pochybnosti.

V kauze bude nutno ještě vyslechnout další svědky. Také bude nutno obstarat další důkazy, což nemusí být vzhledem k časovému odstupu a policejnímu vyšetřování jednoduché. Protikorupční policie tehdy šetřila kauzu na základě televizní reportáže. Skrytou kamerou novináři natočili rozhovor s tehdejším starostou Peťou (ČSSD), ve kterém objasňuje korupční praktiky. Zmiňuje i milióny „pro Věrku (Jourovou, též ČSSD)“. Tu sice policie zatkla a obvinila, ale později propustila z vazby. Nepodařilo se jí usvědčit.

Soudce Jan Hurdík neměl jinou možnost, než jednání odročit. Je velmi pravděpodobné, že rozsudek hned tak nepadne. To je voda na mlýn současné radnici, jejíž externí advokát se evidentně rozhodl pro zdržovací taktiku. Po fatálních „botách“ současné radnice je totiž téměř jisté, že příští komunální volby Heřmanovo a Pacalovo vedení nepřižije. A pak ať už si horké kaštany z ohně tahá někdo jiný. Ostatně, tuto taktiky už Pavel Heřman (HZNR!) jednou použil, když se po kauze Intherm uklidil do senátu.

František Ryneš