Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Střípky ze zastupitelstva II
Střípky ze zastupitelstva II PDF Tisk Email
Středa, 19 Září 2012 07:22


Jak chutná moc
Po odvolání Marie Rynešové zůstalo uvolněné místo v kontrolním výboru neobsazeno. Koalice přislíbila, že zůstává v gesci uskupení HZNR!. Jaromír Barák proto navrhl nového člena, Mgr. Pavla Poláška. Koaliční spřeženci se na sebe podívali, Heřman dal povel k hlasování. Polášek neprošel. Hlasovali pro něho jen členové opozice, 13 hlasů bylo málo, když pro něho nezvedli ruku ani zastupitelé z jeho vlastní kandidátky – Pavel Heřman, Petr Škarabela a Jolana Smolová. Inu, tak chutná moc, či spíše zrada.

 

Mašek by to nevymyslel
Často se hovoří o změnách v městské dopravě. Opozice v minulém zastupitelstvu prosadila, že veškeré změny s dodavatelem, společností TRADO MAD, musí schválit zastupitelstvo. Nyní však je opozice v koalici a toto ustanovení jí komplikuje vládnutí. Nemůže si dělat úplně co chce, což je snem každé vlády. Vyřešila věc po „maškovsku“. Pravidlo zrušila, pardon, změkčila. Zastupitelstvo se tak bude moci zabývat jen takovými změnami, které mají dopad na finance. Jenomže tomu by tak muselo být stejně, i bez „změkčení“ – rozuměj: zrušení – tohoto usnesení.

 

Komu slouží strážníci?
Zastupitel Vladimír Malý (ČSSD) chtěl vědět, kdo dal zavřít Svojsíkovo nábřeží během propadákového monstrpředstavení Carmen, pořádaného lidmi okolo firem Kapucín.

Uzávěrku hlídala městská policie, ovšem zdarma. Přiznal se starosta Heřman. Malý to označil svévolí. Starosta ho arogantně usadil slovy: „Tak mne žalujte“.

 

Drahé semafory
Město koupí od společnosti TRE INVEST semafor na křižovatce k Intersparu. Křižovatka byla postavena bez povolení, načerno za minulého vedení. Vzápětí však byla legalizována a město překvapivě (?) nenařídilo její odstranění. Dalo však investorovi povinnost osadit jí semafory. Jenomže zde nebyl přechod pro chodce. Ten je vybudován až teď, jenomže semafory s ním nepočítají. Jejich majitel si zamnul rukama. Teď má možnost je městu prodat za 4 milióny. Město však pohrozilo, že dosud nezkolaudovaný vjezd k Intersparu jednoduše uzavře. Pak došlo ke kompromisní dohodě. Město za zbytečné semafory dá 1 milión, na který mu desetinou přispěje Střítež. Mnohem levněji by však vyšlo, kdyby se kontroverzní křižovatka tehdy zrušila.

 

Kapucín opět na scéně
O zrušení předkupního práva na tzv. Krankenhus jsem psal ve sloupku. Pro vysvětlení. Když Kapucín kupoval za velmi nízkou cenu tento dům, obývaný bezdomovci, včlenilo město do smlouvy předkupní právo. Důvodem byla obava, že objekt plný velmi malých bytů by mohl koupit vypečený „podnikatel“ a udělat z něho vykřičený dům. Další pojistkou bylo, že po dobu tří let od kolaudace musí sloužit k účelům bydlení. Město projekt obnovy masivně podpořilo dotacemi ve výši mnoha set tisíc korun.

Nyní se vlastník, firma Kapucín, domáhala zrušení předkupního práva a změny ustanovení, že dům musí zůstat tři roky bytovým. Termín „po kolaudaci“ chtěla doplnit termínem „nebo po předčasném užívání“. Ačkoliv se opozice ústy zejména zastupitele Jaromíra Baráka (HZNR!) těmto změnám bránila, koalice ji (také( hlasy zastupitelů za Kapucín přehlasovala.

Budeme mít v Židech hambinec? uvidíme.

 

Čí je operní festival?
Zastupitel Ivo Uher podezřívá starostu Heřmana, že v rámci svého rodinného Třebíčského operního festivalu použil služeb úředníků radnice. Heřman nařčení odmítl. „Můžete přísahat?“, ptal se Uher. „Ano“, lakonická odpověď Heřmana. Na radnici se však říká, že nejméně ve dvou případech Heřman svou přísahu porušil. Festival město oficielně dotovalo částkou 50 tisíc korun.

 

Petice asi sluchu nedostane
Občan Zdeněk Štajnc předal radnici petici proti dostavbě Laguny. Starosta Heřman slíbil, že se jí rada bude seriózně zabývat. Těžko uvěřit.

 

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 19 Září 2012 07:29