Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy ZMVŠ Třebíč hrozí zánik II
ZMVŠ Třebíč hrozí zánik II PDF Tisk Email
Úterý, 17 Červenec 2012 14:47

V minulém dílu jsme se zabývali možnými důsledky ztráty akreditace tří ze čtyř studijních programů Západomoravské vysoké školy. V pondělí zasedaly správní a dozorčí rada obecně prospěšné společnosti a radily se o dalším postupu. Bezprostředně poté se závěry seznámil novináře nový předseda správní rady Miroslav Wolf, do rozhlasu se vyjádřil místostarosta Pavel Svoboda (TOP 09) a do televize jeho kolega z rady města Pavel Pacal (Pro Třebíč). Podařilo se nám shromáždit i další informace a srovnali jsme některá fakta s děním okolo školy v minulosti. Situace vypadá v tomto světle poněkud jinak.

 

Kdo (ne)mluví pravdu?

Správní rada se usnesla, že chce výuku v třebíčské ZMVŠ zachovat stůj co stůj. Pavel Pacal přiznal, že škola má finanční problémy a hovořil o kontokorentním úvěru banky ve výši 2,4 miliónu korun. Uvažuje se prý i o vstupu strategického partnera.

 

Předseda představenstva Wolf zdůrazňoval, že rozhodnutí ministerstva školství o odebrání akreditace ještě nepadlo. „Zatím jde jen o stanovisko akreditační komise. To je pouze doporučující. Až dostaneme rozhodnutí, máme měsíc na zpracování rozkladu. Ten bude ministerstvo řešit. Pak je ještě možnost odvolání. Akademický rok začíná 21. září. Můžeme tedy s klidem přijímat nové studenty do všech programů na příští rok. Mají záruku, že dostudují,“ tvrdí Wolf.

Pavel Svoboda si je vědom, že Třebíč má vůči škole závazky. Do konce srpna chce vědět, jak na tom škola doopravdy je. Bude záležet na rozhodnutí zastupitelstva. Jestliže ji město finančně podpoří, chce mít jistotu, že výuka bude pokračovat. Zatím ve stávajících programech výuky, později je třeba akreditovat nové obory, spjaté s regionem, aby škola nevyráběla nezaměstnané. „Pan rektor je ve funkci teprve krátce,“ odůvodňuje poměrně dlouhý termín pro analýzu Svoboda.

Jenomže předseda představenstva Wolf vidí situaci zase jinak. Škola prý rektora nemá (!!!). Svoboda mlží nebo neví? Miroslav Wolf vysvětluje. „Vybrali jsme tři kandidáty na rektora, zvolíme toho, který bude nejvíce odpovídat nově akreditovaným oborům. Audit prokázal, že škola nemá problém s financováním. Nejvíc „skákaly“ mzdy v souvislosti s garanty jednotlivých programů. Energie stojí měsíčně 150 tisíc. Se studenty je však situace dobrá. Přijímacím řízením prošlo do prvního ročníku 231 adeptů. I když všichni nenastoupí, zajišťuje to vyrovnaný rozpočet a během roku připravíme akreditaci dvou nových oborů,“ tvrdí Miroslav Wolf.

 

Pohled odjinud

Protože vyjádření předsedy Wolfa a zástupců města byla diametrálně odlišná, sháněli jsme informace i jinde. Poslední rektor Pavel Doležal potvrdil, že finanční situace školy je dlouhodobě dobrá. „V posledních dvou letech jsme vykázali zisk v řádu stovek tisíc, byli jsme dokonce peskováni, že platíme daň ze zisku. Naposledy byly problémy myslím v roce 2009, ale ty byly způsobeny smlouvami s formou Euronest člena správní rady Jakuba Johna. On vystupoval na obou stranách smluv. Také tam byly půjčky Euronestu. Řešil to tehdy Jiří Křivan, ale je to dávno v pořádku“ vzpomíná Doležal.

Co se týče akreditací, má Doležal také svědomí čisté. Průběžně plnili požadavky akreditační komise, které komisaři stále přitvrzovali. Pozastavení akreditací je proto pro něho nemilé překvapení.

Do celé situace překvapivě vnesl více světla bývalý okresní hejtman František Jonáš. „Když jsme na okresním úřadu zaváděli informační technologie, Miroslav Wolf prosazoval angažmá jihlavské firmy Gordic pana Řezáče,“ vzpomíná Jonáš.

Také jeden z bývalých akcionářů zalovil v paměti. Firma Gordic, kde je obchodním ředitelem i starosta Moravských Budějovic a kandidát na senátora Vlastimil Bařinka (STAN), už jednou měla o převzetí ZMVŠ eminentní zájem. V době úplných začátků, kdy bylo málo studentů, nabízel právní zástupce firmy akcionářům Vivat academia odkoupení akcií za 1 korunu a od města chtěl plnou moc na výkon práv zakladatele. Nabízel zachovat v Třebíči sídlo školy i výuku. Maloval vzdušné zámky o otevření pobočky v Jihlavě a v Praze s mnoha tisíci studenty. Akcionáře ani radní tehdy nepřesvědčil. Nyní by se mohlo jednat o oprášení tohoto podnikatelského plánu. Leccos tomu napovídá.

 

Jaká bude budoucnost?

Západomoravská vysoká škola není chudá nevěsta. Je to vysoká škola s desetiletou tradicí, která čtyřiceti tisícové Třebíči sluší. Má přes 600 řádných studentů (i s prváky) a další stovky na univerzitě třetího věku. Vlastní budovu bývalé ZŠ, která má tržní hodnotu kolem 20 miliónů korun. Kolem školy jsou také lukrativní pozemky, jako stvořené ke komerčnímu zneužití. Škola má dobré renomé.

Jestli se najde slušný strategický partner, je to jistě vítaná příležitost pro další rozvoj. Zakladatelé - město Třebíč, Vivat academia a.s. i Hospodářská komora okresu Třebíč – však musí dát dobrý pozor, aby zlatou rybku nesežral nějaký žralok.

František Ryneš     

Aktualizováno Čtvrtek, 19 Červenec 2012 09:27
 
Komentáře (2)
škola má dobré renome 2?
2 Čtvrtek, 26 Červenec 2012 15:56
Daniel
To jsou mi novinky. Já jako bývalý student této "školy" musím nesouhlasit. Stávalo se mi několikrát za moje studium, že profesoři nejezdili na zkoušky, museli jsme dlouho čekat na výsledky zkoušek někdy i 10 dní. Do teď ani pořádně nevím kdo tomu velí jestli pan ředitel nebo rektor. Ale stalo se mi že když nám jeden pan profesor dal jenom jeden termín na zápočet (ze zákona mají být 3) tak pan rektor že s tím nic dělat nebude, že pan profesor má "svou hlavu". A takle bych mohl pokračovat... Jsem rád že jsem odsud pryč, protože ani nevím jak je to s tou akreditací přesně. A také nevím zda by mi to studium uznali, když je škola bez akreditace. Stojí to nemalé peníze a co z toho? Kdo ví, možná nic.
Skola ma dobre renome?
1 Středa, 18 Červenec 2012 08:53
Stepan Novak
To je snad vtip ne? Zeptejte se par lidi z vetsich firem, kteri maji nastarotsti vyberova rizeni. Slysel jsem nazor, ze radeji daji prednost stredoskolakovi nez cloveku z tehle VS. Uroven studia je bohuzel hodne nizko.