Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Prohraje město soud o 32 miliónů?
Prohraje město soud o 32 miliónů? PDF Tisk Email
Úterý, 24 Duben 2012 10:13

Ve středu proběhne u okresního soudu v Třebíči jednání ohledně sporu o vlastnictví pozemku pod Intersparem. Radní ho v minulém období prodali společnosti Lima real, která ho obratem „prostřelila“ investorovi řetězce. S nemravným ziskem. Při prodeji však evidentně radnice pochybila. Prodej totiž nebyl řádně zveřejněn, jak ukládá zákon. A chyby to byly podstatné. Rozloha nesouhlasila, pozemek nebyl oddělen, podmínky prodeje, schválené zastupitelstvem, rada svévolně změnila.

Jak jsme již několikrát informovali, konkurzní správce někdejší Běhalovy Lima real Josef Nožička zjistil, že pohledávky za zkrachovalou firmou překračují 14,3 miliónu korun. Majetek bankrotáře se však zdál být zanedbatelný. Malý pozemek v katastrálním území Třebíč je těžko prodejný. Jenomže to tak vypadá z vnějšku. Konkurzní správce začal prověřovat pochybné účetní operace Limy Real a.s., a zjišťuje finanční toky. A úspěšně. Do soupisu majetku zkrachované firmy byly nejprve zaneseny dva osobní automobily značky Toyota RAV4 a Toyota Avensis, registrované na Martina Běhala a Martinu Běhalovou z Újezda.

Do konkurzní podstaty zkrachovalé firmy insolvenční správce zařadil i pohledávku vůči městu Třebíč. Jde o téměř 29 a půl miliónu korun. Jedná o vrácení kupní ceny z neplatné Kupní smlouvy o prodeji pozemku na Vídeňském rybníku, kterou za město podepsal starosta Ivo Uher (ODS). 

 

Josef Nožička vyzval město Třebíč, aby vrátilo 29,5 miliónu korun. O tomto dopise však vedení radnice mlčí. Přitom důsledky mohou být pro Třebíč velmi tvrdé. Město se může opět stát vlastníkem pozemku pod supermarketem Interspar, ale bude muset vrátit Limě Real a.s. – vlastně konkurznímu správci - kupní cenu, tedy těch 29,5 miliónu korun, díky úrokům je však cena na částce 32 miliónů. Pozemek mezitím změnil majitele. Ten bude požadovat od zkrachovalé akciovky Lima Real zpět kupní cenu, za kterou pozemek koupil. Ta je však o dost vyšší. Protože město hraje „mrtvého brouka“, podal Nožička žalobu u soudu. Ani o tom vedení radnice neinformovalo.

Konkurzní správce Josef Nožička se s městem několikrát pokusil jednat. Dokonce navrhl mimosoudní vyrovnání. Protože musí uspokojit pohledávky „jen“ za 14 miliónů, navrhl v této výši i úhradu města. Se zlou se však potázal. „Představitelé města se mnou hráli hru na jednání, přitom se evidentně nechtěli dohodnout. Vrcholem bylo arogantní vystupování místostarosty Pavla Pacala,“ povzdechl si správce Nožička. „Sedl jsem mu na lep a v dobré víře v korektní dohodu jsem nechal soudní líčení o půl roku odložit,“ vysvětluje. Nyní tedy bylo jednání nařízeno.

Jestliže dá soud Josefu Nožičkovi za pravdu, bude stát Interspar na pozemku města. Třebíč pak bude moci své pozemky znovu prodat současnému majiteli, tedy někomu blízkému obchodním řetězcům. A protože na parkoviště i do obchodního domu lze vstoupit jen přes městský pozemek, bude si moci město vynutit spravedlivou cenu. Tedy tržní. Škodný bude obchodní řetězec. Od zkrachovalé Limy Real nebo Martina Běhala se asi hned tak vrácení peněz nedočká. Bude si tedy muset pozemek koupit znovu.

Jestliže byly ve hře úplatky některým městským papalášům, jak se proslýchá, bude situace ještě zajímavější. Vzali si za obchod, který totálně zpackali? Žít s vymahači mocných firem za krkem není žádný med.

Že to správce konkursní podstaty Josef Nožička myslí smrtelně vážně, to ukazuje jeho relativní úspěšnost. Za dvě vyplacené toyoty od Běhalových, za ochrannou známku od firmy Běhala mladšího, vratku nájemného a přeplatku za energie už vyinkasoval více než 400 tisíc.

Jak zítra rozhodne v první instanci soudce Hurdík lze jen těžko předjímat. Naopak lze snadno předpovědět, že se neúspěšná strana odvolá. V každém případě by se soudní spor neměl táhnout přes funkční období radnice.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 25 Duben 2012 18:17