Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Martina Svobodu vyšetřuje policie
Martina Svobodu vyšetřuje policie PDF Tisk Email
Sobota, 31 Březen 2012 08:29

O aféře s (ne)výběrem mobilního operátora v Třebíči jsme již referovali. Rada města bez výběrového řízení prodloužila nevýhodnou smlouvu s O2 Telefónica, starosta Heřman (HZNR!) podepsal závazek na 27 měsíců od vypršení stávající smlouvy. Město se zavázalo donutit i své příspěvkové organizace přestoupit k O2. Nyní čelí jeden z radních, Martin Svoboda (Kapucín – VV), policejnímu vyšetřování.

Na zasedání rady města, která tuto transakci schválila, všech osm přítomných zvedlo ruku pro prodloužení smlouvy. Včetně Martina „Bambuse“ Svobody (Kapucín - VV). To byl ovšem zřejmý střet zájmů, který byl Svoboda před hlasování povinen ohlásit, což podle starosty Pavla Heřmana (HZNR!) neučinil. „Asi jsem to přehlédl“, omlouval svou nepozornost (?) Heřman.

Dýlerem O2 na Vysočině je firma Kapucín repro, ze 100% vlastněná „matkou“ Kapucínem s.r.o. Právě v této firmě mají majetkový podíl a pozici jednatelů jak Svoboda, tak i ředitel Kapucínu repro a zastupitel Petr Škarabela (Kapucín - HZNR!) a Milan Šťastný (Kapucín - Břehy). Kapucín repro inkasuje od O2 provize. V menší míře z uzavřených smluv a podstatně větší peníze za dlouhodobou péči o zákazníky. Zájem manažera Kapucínu na prodloužení smlouvy byl tedy jasný.

 

Na minulém zasedání zastupitelstva města proti tomuto postupu rady protestovala celá opozice. A právě jeden z opozičních zastupitelů, bývalý starosta Ivo Uher (ODS), podal trestní oznámení na Martina „Bambuse“ Svobodu. „Domnívám se, že se pan radní Svoboda dopustil prohřešku proti Zákonu o střetu zájmů, když před hlasováním v radě neoznámil, že se ocitá v konfliktu zájmů. Přiměla mne k tomu jeho arogance, že neměl tu slušnost, aby to radě oznámil před hlasováním. Ignoruje tento zákon,“ vysvětlil Uher.

Mluvčí Policie ČR Marcela Lavická převzetí trestního oznámení potvrdila. „Samozřejmě že oznámení neskončí někde v šuplíku, policie se bude tímto případem intenzivně zabývat,“ potvrdila Lavická.

Martinu Svobodovi však kauza připadá k smíchu a považuje ji za politický boj. „Celá tahle kauza je značně absurdní,“ tvrdí Svoboda. „Za největší absurditu považuji to, že tuhlenctu minimální úsporu pro město napadá člověk, bývalý starosta Uher, který neváhal dvakrát podepsat tu samou smlouvu na jednu věc, bohužel ale v druhém případě o 14 miliónů dráž, to se bavíme o třebíčské tělocvičně na Václavském náměstí,“ vrací Uhrovi úder Svoboda.

Zdá se, že se potvrzují povolební obavy řady občanů, kteří poukazovali na to, že politici zvolení za Kapucín se mohou chovat podobně, jako ve „velké politice“ manažeři ABL.

Je možné, že v souvislosti s vyšetřováním vyplynou i další skutečnosti, které by mohly zakládat podezření z trestné činnosti dalších osob. Martinu Svobodovi, i kdyby policie neshledala trestní provinění, hrozí v přestupkovém řízení pokuta až 50 tisíc korun. Nebyl by prvním potrestaným radním v Třebíči. „Flastr“ už dostal bývalý místostarosta Miloš Mašek (ČSSD) za fyzické napadení reportéra ČT.

Jestli policie kauzu třebíčského radního Svobody nezamete pod koberec budeme bedlivě sledovat a čtenáře zevrubně informovat.

František Ryneš