Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Kauza Kapucín: velká malá domů
Kauza Kapucín: velká malá domů PDF Tisk Email
Úterý, 13 Březen 2012 11:31

Rada města Třebíče koncem minulého roku počítala s výběrovým řízením na mobilního operátora. Letos v březnu totiž měla vypršet smlouva s O2 Telefonica. Aby byl dostatečný časový prostor, prodloužil starosta Pavel Heřman (HZNR!) tuto smlouvu o tři měsíce. Pak vybuchla bomba. Rada města rozhodla tendr nevyhlásit a oslovila stávajícího operátora! Ten se chopil příležitosti a dal městu novou nabídku. Město mělo ušetřit asi 35% nákladů na mobilní telefonování. Ale ouha. Ceny jsou už někde úplně jinde než před čtyřmi roky. V jiných městech udělali elektronickou aukci a oslovili všechny tři operátory. S pozoruhodným výsledkem. Běžně dosáhli úspor 72 až 86 % !!!

A rada města skutečně nevýhodnou smlouvu prodloužila, starosta Heřman podepsal závazek dokonce na 27 měsíců od vypršení stávající smlouvy. A nejen to. Město se zavázalo donutit i své příspěvkové organizace přestoupit k O2. Třebíč se dostala mezi břídily. Nevadí, zaplatí přece daňoví poplatníci!

Na zasedání rady města, která tuto transakci schválila, byli přítomni všichni radní s výjimkou Michala Šalomouna (VV). Všech osm přítomných pro prodloužení smlouvy zvedlo ruku. Včetně Martina „Bambuse“ Svobody (VV). To byl ovšem zřejmý střet zájmů. Dýlerem O2 na Vysočině je totiž firma Kapucín repro, ze 100% vlastněná „matkou“ Kapucín s.r.o. Právě v této firmě mají majetkový podíl a pozici jednatelů jak Svoboda, tak i ředitel Kapucínu repro a zastupitel Petr Škarabela (HZNR!) a Milan Šťastný (Břehy). A právě Kapucín inkasuje od O2 provize. V menší míře z uzavřených smluv a podstatně větší peníze za dlouhodobou péči o zákazníky.

Vraťme se do doby těsně po volbách. Do zastupitelstva byli zvoleni výše zmínění tři jednatelé a spolumajitelé holdingu kolem Kapucína. Již tehdy vznikly pochybnosti, zda nejde o podobnost s pražskou ABL, tedy jakýsi podnikatelský plán, který nám teď v přímém přenosu představují Věci veřejné. V zastupitelstvu, které má 27 členů, tvoří podstatnou frakci čtrnáctičlenné koalice. Jinými slovy: bez Kapucínů koalice neprosadí zhola nic.

Vyplatí se zopakovat si, jak po volbách reagovali aktéři dnešní aféry v článku Michaely Šimové v Mf Dnes 24. listopadu 2010.

„My hodláme naprosto zprůhlednit soutěže tak, aby to začalo fungovat normálně,“ sdělil Svoboda. Jeho kolega Milan Šťastný reagoval obdobně. „Jakmile se podaří nastavit čistě výběrová řízení, nevylučuji, že se nezačneme ucházet o městské zakázky. Chceme ale soutěžit v čestné soutěži. A jelikož nejsme tupci, tak určitě při jakémkoli možném střetu zájmů se zdržíme na zastupitelstvu hlasování,“ vzkázal Šťastný.

Starosta Pavel Heřman: „V případě konfliktu zájmů se zdrží hlasování. Na tom budu trvat. Dáme si veliký pozor na střet zájmů už jen kvůli tomu, co se tu dělo v minulých letech,“ řekl Heřman.
Problém může mít středopravá šestikoalice. Má totiž ve 27členném sboru křehkou většinu jednoho hlasu. Pokud budou zastupitelé projednávat cokoli, co by se týkalo firmy Kapucín, tak v tom okamžiku přicházejí o tři hlasy. Tedy pokud dodrží „Kapucíni“ svůj slib zdržet se hlasování. „V takovémto případě se musejí skutečně vzdát hlasování, byť to pro koalici bude problém. Čas ukáže, jak se toto vyvrbí.,“ konstatoval starosta Heřman.
V radě to zafunguje stejně. „Nebudu hlasovat o záležitostech týkajících se Kapucínů,“ zdůraznil Martin Svoboda.

Tolik Mf Dnes. Jak se to tedy vyvrbilo po půldruhém roce? Martin Svoboda v radě hlasoval ve prospěch záležitosti, která se týká Kapucínů. Je tedy podle Milana Šťastného „tupec“ nebo jen podlehl pokušení přihrát Kapucínům malou domů? A starosta Pavel Heřman? Z toho, že již netrvá na tom, aby se Kapucíni při konfliktu zájmů zdrželi hlasování vysvítá, že je jen loutkou v kapucínských rukou.

Co dodat? Na tiskové konferenci před třemi týdny se novináři zajímali o podrobnosti této kauzy. Nedostali odpovědi s odkazem na tiskovku za dva týdny. I když radní dostali otázky písemně ve více než týdenním předstihu, ani na té další tiskové konferenci nikdo ze čtyř přítomných radních neodpověděl. „Mlčeli jako zařezaní,“ komentoval výkon radních jeden z redaktorů. Otázky nebyly složité: Bylo vyhlášeno výběrové řízení? Kdy končí dosavadní smlouva? Kolik času bylo na uspořádání výběrového řízení? Kteří operátoři byli osloveni? Kolik má Třebíč sim-karet a kolik příspěvkové organizace? Kolik byla předpokládaná úspora? Kdo byl na radě přítomen a jak radní hlasovali? Odpovědí bylo buď mlčení nebo výmluva, že vše ví jen Pavel Pacal (Pro Třebíč) a ten má angínu.

Na písemné dotazy nedostali novináři odpověď dodnes.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 13 Březen 2012 11:43