Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Kauza tělocvičny v Třebíči: Outulný nevinen!
Kauza tělocvičny v Třebíči: Outulný nevinen! PDF Tisk Email
Čtvrtek, 08 Březen 2012 16:05

Svatoslav Outulný, majitel náměšťské stavební společnosti, měl v červnu roku 2009 nabídnout úplatek jednatelům firmy Kapucín. Mělo se, alespoň podle výpovědi „Kapucínů“, jednat o čtvrt milionu korun při veřejné soutěži z roku 2009 na stavbu tělocvičny základní školy na třebíčském Václavském náměstí. Za co měl Outulný úplatek nabídnout? Za to, že mu umožní vyhrát veřejnou zakázku na stavbu školní tělocvičny v Třebíči tím, že do soutěže půjdou s vyšší cenou. Dnes vynesl soudce Vilém Machálek rozsudek. Outulný je zproštěn obžaloby (!!!).

Co tomu předcházelo? Soudní líčení od ledna probíhalo u Okresního soudu v Třebíči. V úterý se chýlilo ke konci. Soudce Vilém Machálek si nechal do dnešního den čas na vyhlášení rozsudku.


Státní zástupce Špaček tvrdil, že výpovědi jednatelů firmy Kapucín Milana Šťastného (zastupitel za Břehy), Martina Svobody (zastupitel za VV) a Jana Pálky mají logiku a dokazují vinu obžalovaného. Proto je pro laika málo pochopitelné, že pro Outulného navrhoval pouze „výchovný“ trest. Pokutu od 70 do 100 tisíc korun, případně podmínku v polovině trestní sazby. Kuriózní bylo i zdůvodnění návrhu tak mírného trestu. Outulný je prý významným zaměstnavatelem, k čemuž je třeba přihlédnout.

Obhájci se celou dobu pokoušeli znevěrohodnit svědky, což se jim nakonec také podařilo. Státní zástupce Špaček však trval na svém. Výpověď svědků je věrohodná a má logiku. Naopak výpověď Outulného je nelogická a postrádá věrohodnost.

Obhájci upozorňovali na rozpornost ve výpovědích jednatelů Kapucínu. Tvrdili, že v kauze šlo o předvolební boj, který se evidentně Kapucínům podařil. Kapucínům hodně přitížilo, že korupční jednání nenahlásili hned, ale až za rok a půl, tedy až před volbami. Oba se také lišili ve svých výpovědích. Nevzpomněli si na datum schůzky s Outulným, nedokázali určit přibližnou hodinu schůzky a podobně.

Šťastného výpověď byla velmi emotivní. Kuriózní bylo jeho tvrzení, že je skaut, což prý ho zavazuje chovat se slušně, nelhat a nekrást. Kdo Milana Šťastného zná, jistě si udělá úsudek sám. Svoboda se zmohl jen na to, že nabídku úplatku potvrdil.

Outulný naopak tvrdil, že žádný úplatek nenabízel, a že medializace případu a také změna na třebíčské radnici měly negativní vliv na jeho podnikání. Co myslel těmi změnami? Zřejmě úspěch tří majitelů a jednatelů Kapucínu v minulých komunálních volbách. Milan Šťastný, Martin Svoboda a Petr Škarabela si prý vybudovali na případu politickou kariéru a teď sami lížou smetanu ve formě zakázky od třebíčské radnice. Dlužno dodat, že na tomto tvrzení něco je.

Jak se bude vyvíjet další pokračování této kauzy budeme pozorně sledovat a naše čtenáře o dalším průběhu informovat.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 02 Říjen 2012 13:36