Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Vyhlídky hazardu v Třebíči
Vyhlídky hazardu v Třebíči PDF Tisk Email
Úterý, 06 Březen 2012 00:00

Rada města Třebíče doporučila zastupitelstvu města, aby zrušilo obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku z herních automatů. Kdo by se domníval, že ji záhy nahradí nová vyhláška o zrušení hazardu v Třebíči, hluboce se mýlí. Zrušení této vyhlášky pouze znamená, že město dostane z hazardu více peněz. V platnost vešel totiž od nového roku nový zákon o loteriích, který obcím přisuzuje větší finanční příjem a tomu stávající vyhláška brání. Příjmy z loterií nově navýší jednak vyšší sazby zdanění loterií, dále pak povinnost provozovatelů platit odvod i z loterií povolených Ministerstvem financí ČR a nakonec i zavedení zdanění  všech povolených loterií.

V Třebíči je celkem 195 hazardních přístrojů, je zde provozováno celkem 27 heren, z toho 13 jich je na povolených místech a 14 na zakázaných. Tedy 52% heren v Třebíči je dnes provozováno protiprávně. Už při jejich povolení totiž nesplňovaly podmínku tehdy platného zákona, že nesmí být v blízkosti - t.j do 100 metrů - od škol, školských zařízení, zařízení sociální a zdravotní péče, budov státních orgánů a církví. Těchto heren se můžeme zbavit poměrně rychle. Protože již při povolování nedodržely herny zákon, může (a podle mne musí) město požádat MF o zahájení správního řízení a pak je zrušit. Alespoň částečně by se napravil tristní stav. Statisticky na jednu hernu připadá v Třebíči 1433 obyvatel a na jednom km2 byste u nás mohli nalézt 0,47 herny.

Kde je zakopán pes, že vedení radnice s řešením hazardu stále otálí?

 

Peníze jsou vždy až na prvním místě. Příjmy města Třebíče jsou podle nového loterijního zákona odhadnuty na 15 miliónů korun. Dosud se pohybovaly kolem 6 až 7 miliónů.

Finanční odbor třebíčské radnice pod vedením Ing. Vojtana zpracoval analýzu. Vyplatí citovat doporučení úředníků:

„Zatím se přikláníme pouze k částečné regulaci, protože i přes nepříznivé sociální dopady patologického hráčství se při kontrolách heren na území města nesetkáváme s výtržnictvím a kriminální činností. Je třeba si uvědomit i tu skutečnost, že vymícením hazardu se město připraví o nezanedbatelné finanční prostředky, které mohly být použity na nejrůznější sociální projekty nebo jakékoliv jiné výdaje. ... Domníváme se, že lidé, kteří jsou závislí na sázkách na automatech, se této závislosti nezbaví odstraněním přístrojů z kamenných heren, ale přejdou na internetový on-line hazard, který je elektronickou alternativou hazardních her provozovaných v hernách a kasinech.

Navrhujeme zpracovat obecně závaznou vyhlášku regulující provozování loterií, tj. stanovit v ní seznam ulic, včetně čísel popisných, na kterých je provozování loterií zakázáno. Např. vymezit zakázané území vnitřního města ohraničením ulic a čísel popisných. V tomto případě by bylo provozování zakázáno v těchto provozovnách.

Herna Bar, Soukenická č. 38/1, (18 přístrojů), Herna Bar Zlatý lev, Karlovo nám. 13/7, (15 přístrojů), Salon U Mostu, Komenského nám. 107/1, (2 přístroje), Herna Bar Sandra, Komenského 115/2, (18 přístrojů)“.
 

Celkem jde tedy o omezení 53 hazardních přístrojů ze 195, což je zhruba čtvrtina. To je tedy výsměch! Zastupitelstvo by mělo (a podle mne musí) co nejdříve schválit obecně závaznou vyhlášku, kterou bude hazard na území města zakázán. Po uplynutí tříleté přechodné lhůty (podle nového zákona) může být Třebíč čistá. Stejně jako Jaroměřice nebo třeba Jihlava. Jinak se k nám právě odsud budou do hráčských doupat stahovat neukojení gambleři. Uvidíme, jak se k problému s hazardem postaví nově vytvořená komise. Jak budou hlasovat jednotliví zastupitelé, krajské volby se blíží.
Finanční odbor už zřejmě provozovatelé hazardu prolobovali.


František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:40