Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Nová školka s rozpaky
Nová školka s rozpaky PDF Tisk Email
Pondělí, 27 Únor 2012 09:42

Od září přibude počet míst v třebíčských mateřských školách. Radnice se chystá provést příslušnou stavební úpravu v budově Základní školy Kpt. Jaroše na sídlišti Hájek. Školku s kapacitou 28 dětí plánuje radnice zprovoznit letos v září. Organizačně se bude jednat o odloučené pracoviště Mateřské školy Duha.

Stavební úpravy provede třebíčská firma VESAS, která nabídla nejnižší cenu ve výběrovém řízení. Součástí zakázky za 1,7 miliónu bude zbudování samostatných vchodových dveří a instalování rozvodů vody, elektřiny a vzduchotechniky. Vznikne velká společenská místnost a další prostory jako třeba kuchyňka pro vydávání svačin, šatna, kabinet a nové sociální zařízení. Zabudována budou nová okna. Stavební akce bude probíhat od poloviny března do konce května tohoto roku.

A právě výběrové řízení vzbuzuje rozpaky.

Osloveno bylo sedm pouze třebíčských firem. Protože o sobě věděly, nedá se vyloučit, že se mohly vzájemně domlouvat. Ostatně u třebíčského soudu právě probíhá líčení s firmou Outulný, která, alespoň podle zastupitele Milana Šťastného (Břehy), měla nabízet úplatek za to, že Kapucín nepůjde pod cenu Outulného.

Podezření vzbuzuje i rozptyl jednotlivých nabídek, které se lišily v rozmezí od 2,4 milióny do 1,7 miliónu korun, pravidelně z odstupem cca 100 tisíc korun. Možná je to však náhoda.

Stejně tak náhoda může být i to, že jeden ze opozičních zastupitelů a současně spolumajitel a jednatel firmy VESAS, Bohumil Bobek (KDU-ČSL), v nedávné minulosti několikrát svým hlasem pomohl koalici při jednání zastupitelstva.

Podezření z domluvy firem by se přitom dalo velmi efektivně zabránit. Kdyby totiž byla zakázka uveřejněna na celorepublikových portálech (např. www.zakazky.cz). Množství „cizích“ uchazečů by bylo silným argumentem, že vše proběhlo čistě. Budeme i nadále pozorně sledovat příští výběrová řízení, jejich účastníky a vítěze.    

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:35